maandag, 15. september 2008 - 14:58

Westerbork, Bergen-Belsen, Theresienstadt en Auschwitz

Westerbork

Op zondag 21 september a.s. om 14.00 uur vertelt Mirjam Weitzner-Smuk in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar verblijf in Westerbork, Bergen-Belsen, Theresienstadt en Auschwitz.

Mirjam Weitzner (1930) werd geboren in de Duitse stad Essen. Haar ouders hadden daar een kledingzaak. Ze groeide op met twee oudere broers die voor de oorlog naar Palestina vertrokken en een oudere zus.
Alles werd anders na de Reichskristallnacht van 9 op 10 november 1938. De zaak van Mirjam’s ouders werd compleet verwoest en haar oudere zus besloot naar Nederland te vluchten. Vlak daarna werd Mirjam door haar ouders naar Nederland gestuurd. Als ook hier de oorlog uitbreekt komt ze uiteindelijk bij haar zus te wonen. In juni 1943 sloeg het noodlot toe en Mirjam, haar zus en zwager werden uit huis gehaald en naar kamp Westerbork overgebracht.

Vanuit Westerbork werd Mirjam op 14 september 1943 naar Bergen-Belsen vervoerd. Via Theresienstadt, waar ze haar ouders terug zag, werd ze naar het vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd. Zij overleefde als één van de weinigen deze hel.
Provincie:
Tag(s):