vrijdag, 28. maart 2008 - 21:48

Westerveld boos over handelwijze COA

Havelte

Het gemeentebestuur van de Gemeente Westerveld is boos over de handelwijze van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) inzake het plaatsen van 150 asielzoekers in recreatiepark Groot Bartje te Zorgvlied. Deze plaatsing moet vrijdagmiddag al plaatsvinden terwijl hiervoor niets is geregeld met de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Anry Kleine Deters: ‘Gisteren zijn we gebeld door een medewerker van COA die de gemeente erop attendeerde dat de pers contact zou kunnen opnemen in verband met deze plaatsing. Daarop heb ik meteen contact gezocht met COA. Ik heb aangegeven dat we deze mensen absoluut niet kunnen plaatsen. Noodopvang van asielzoekers moet voldoen aan een aantal eisen. Op deze korte termijn kunnen we daar niet aan voldoen. COA handelt eerst en denkt dan pas. Voor de gemeente is deze werkwijze onaanvaardbaar. Wij willen goed met onze inwoners communiceren over dit soort zaken en dat wordt ons onmogelijk gemaakt.’

De Gemeente Westerveld heeft in november 2007 nog uitgebreid overlegd met COA over noodopvang voor een groep van 75 asielzoekers in recreatiecentrum De Adelhof in Vledder. Er is toen op een constructieve manier door de gemeente meegedacht in en meegewerkt aan het regelen van deze noodopvang. Het gemeentebestuur is zeer teleurgesteld in de manier waarop COA nu te werk gaat. Kleine Deters: ‘De eerdere schriftelijke afspraken zijn volkomen genegeerd. De Gemeente Westerveld heeft duidelijk oog voor de humane en maatschappelijke aspecten van opvang van asielzoekers, maar de opstelling van COA maakt een goede samenwerking onmogelijk’.
Provincie:
Tag(s):