dinsdag, 8. juli 2008 - 21:39

Westerveld houdt eikenprocessievlinder goed in de gaten

Havelte

De eikenprocessierups en –vlinder rukken steeds verder op naar het noorden. Om te voorkomen dat het gehele noorden last krijgt van de rups, onderzoeken de gemeenten in Zuid Drenthe of de eikenprocessievlinder hier nu al voorkomt.

De gemeente Westerveld gaat hiervoor op woensdag 9 juli 2008 zogeheten feromoonvallen plaatsen in eiken langs verschillende gemeentelijke wegen. In deze vallen worden de mannetjes van de eikenprocessievlinder gevangen. Aan de hand van de vangst maakt het
bedrijf Biocontrole uit Wapserveen een prognose.

In de feromoonvallen zit geen bestrijdingsmiddel maar een lokstof voor de mannelijke vlinders: door de mannetjes te vangen kan de eikenprocessievlinder zich niet voortplanten. De feromoonvallen worden onder andere opgehangen langs de Veendijk, de Eursingerlaan en de Slagdijk in Havelte en langs Stroovledder in Dwingeloo.

De eikenprocessievlinder zet haar eitjes vooral af op inlandse eiken, maar ook op Amerikaanse– en moeras-eiken. In het voorjaar komen de eitjes uit en vormen zich dichte groepen rupsen, die de eiken helemaal kaal kunnen vreten. De boom overleeft dit wel.

Vervelender zijn de haren van de processierupsen: deze veroorzaken hevige huidirritaties bij mensen. Wanneer inwoners vermoeden dat een boom bevolkt wordt door de eikenprocessierups, kunnen zij dit melden bij het Meldpunt van de gemeente Westerveld, tel. 0521 – 349 481.
Provincie:
Tag(s):