woensdag, 25. juni 2008 - 15:42

Wetenschappers VUmc winnaars van 1e Amsterdam Invention Award

Amsterdam

Wetenschappers van VU medisch centrum hebben binnen hun spin-off bedrijf Microbiome Ltd een nieuwe (gepatenteerde) test ontwikkeld die 10 keer nauwkeuriger Chlamydia opspoort. Zelfs een onlangs ontdekte nieuwe variant van deze bacterie, die huidige testen niet detecteren, pikt de nieuwe VUmc test wel op. De wetenschappers prof. dr. Paul Savelkoul, dr. Servaas Morré en promovendus Arnold Catsburg ontwikkelden deze nieuwe test en wonnen hiermee dinsdagavond 24 juni de eerste Amsterdam Invention Award 2008.

De nieuwe test is zo bijzonder, omdat deze veel nauwkeuriger meet en daardoor ook veel betrouwbaarder is. Een ander belangrijk voordeel is dat de nieuwe meetmethode grootschalige en betaalbare metingen mogelijk maakt. De test is daarnaast goed geschikt als zelftest. Door beter, gevoeliger en grootschaliger te testen kan in een vroeg stadium de infectie worden aangetoond. Hierdoor is er sneller behandeling mogelijk, waarmee tevens de verdere verspreiding van deze seksuele aandoening beperkt wordt.

Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare bacterie. Het goed kunnen opsporen van ‘Chlamydia’, een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare ziekte in de Westerse Wereld, is cruciaal. Naast onder andere urineweginfecties, ontsteking van de eileiders en buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kunnen vrouwen er zelfs onvruchtbaar van raken.

Microbiome Ltd

Microbiome Ltd is een spin off bedrijf van de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van VU medisch centrum. Microbiome is actief op de gebieden van microbiële diagnostiek, typeringen en consultancy. Binnen Microbiome is grote expertise aanwezig voor detectie en typering van micro-organismen, met name op moleculair gebied. Daarnaast maakt het bedrijf in opdracht specifieke kloons en chemicaliën. Verder houdt Microbiome zich bezig met het inrichten van laboratoria voor moleculaire diagnostiek en ondersteuning met betrekking tot contaminatie en preventie.

Amsterdam Invention Award

De Amsterdam Invention Award wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse Invention Dinner. Dit jaarlijks terugkerende evenement is een initiatief van het programmabureau AmsterdamTopstad (gemeente Amsterdam) in samenwerking met Avantium. Ondernemende wetenschappers uit Amsterdam krijgen op deze avond de mogelijkheid om hun innovaties te presenteren aan een breed publiek en kennis te maken met andere high-tech ondernemingen in Amsterdam.
Categorie:
Tag(s):