vrijdag, 11. januari 2008 - 15:11

Wethouder overleeft opnieuw motie van wantrouwen

Utrecht

In de eerste gemeenteraadsvergadering van 2008 op donderdag 10 januari kreeg wethouder Robert Giesberts voor de tweede keer binnen een jaar een motie van wantrouwen te verwerken. De motie werd ingediend na een langdurig debat over de conclusies van het onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar de oorzaken van het trapongeval in augustus 2006. De conclusie van het OM dat het ongeluk vermijdbaar was geweest is in tegenspraak met de conclusies van de commissie Schutte in november 2006.

Bij het college was vóór de presentatie van het rapport Schutte bekend dat het OM had gewaarschuwd over mogelijk voorbarige conclusies in het rapport. Deze waarschuwing is niet aan de gemeenteraad gemeld. De indieners van de motie, de VVD, D66, Leefbaar Utrecht, de SP, en Groep Mossel, namen het wethouder Giesberts zeer kwalijk dat hij de raad in het debat over het trapongeval op 21 november 2006 niet volledig had geïnformeerd en zegden het vertrouwen in de wethouder op. Ook op het persbericht van het college naar aanleiding van de conclusies van het OM had de raad veel kritiek. Het raadsdebat was aangevraagd door de fracties van Leefbaar Utrecht, de VVD en D66.

Tegen wethouder Giesberts werd eerder in mei 2007 een motie van wantrouwen ingediend. De raad debatteerde toen over het lekkende riool in de Oudegracht. Ondanks de kritiek op Giesberts bleven de coalitiepartijen achter de wethouder staan.
Provincie:
Tag(s):