dinsdag, 20. mei 2008 - 16:40

Wethouder Ton Bargeman reist af naar China

Hoogeveen

Een groep Hoogeveense ondernemers vertrekt zaterdag 24 mei op initiatief van de Rabobank voor een bijzondere reis naar China. Ook wethouder Ton Bargeman maakt deel uit van het gezelschap, dat bestaat uit twaalf ondernemers en twee medewerkers van de Rabobank.

Het thema van de reis luidt: ondernemerschap en economische ontwikkeling in een opkomende grootmacht. De lokale overheden in China vinden het van groot belang dat bij delegaties uit het buitenland de plaatselijke overheid uit het gastland vertegenwoordigd is. Hierdoor gaan er voor de delegatie meer deuren open.

“Een aantal Hoogeveense ondernemers doet al zaken met China. Tijdens de reis gaan we kennis nemen van het zaken doen in China, anderzijds komt China ook steeds meer naar Europa toe. Ik zie bijvoorbeeld dat Chinese bedrijven hun productie niet langer aan Europeanen overlaten maar steeds vaker een eigen Chinese vestiging in Europa oprichten� aldus Ton Bargeman.

Behalve bedrijfsbezoeken, lezingen, workshops en netwerkevenementen is er in het programma ruimte om met plaatselijke overheden in gesprek te gaan over lokaal bestuur. Daarnaast vertellen verschillende sprekers, onder wie een medewerker van de Rabobank Shanghai en een ervaren ondernemer in China, over de relatie Nederland-China en ervaringen in het zaken doen met China. Naast alle zakelijke activiteiten is er ook tijd om kennis te maken met de Chinese cultuur en het land. Zo wordt onder andere een bezoek gebracht aan het Plein van de Hemelse Vrede, de Chinese muur en het keizerlijk paleis.

Ook op het gebied van educatie heeft Drenthe een band met China. Honderd Chinese studenten volgen momenteel een opleiding aan de Hogeschool Drenthe in Emmen. In overleg met de hogeschool wordt nog bekeken of een bezoek gebracht kan worden aan de universiteit in China waar de Hogeschool Drenthe een partnership mee heeft.

Van de reis wordt een rapport gemaakt. In dit rapport worden de belangrijkste aandachtspunten voor de gemeente Hoogeveen vastgelegd.
Provincie:
Tag(s):