dinsdag, 3. juni 2008 - 21:10

Wie eet die poep nou op?

Heesch

Dijkgraaf Lambert Verheijen vroeg het aan de groepen 8 van de Emmausschool in Heesch. Een slimmerik wist het antwoord: bacteriën!! Tijdens de waterles moesten de kinderen stevig nadenken. Wat betekent NAP? Kan de pagode van de Efteling of de St Jan in Den Bosch eigen lijk wel helemaal onder water komen te staan? Hoeveel muskusratten vangen we per jaar? Veel vingers later waren de goede antwoorden verzameld. Toch maakte de slib, volgevreten bacteriën met poep en plas afkomstig van de rioolwaterzuivering, de meeste indruk.

De waterles startte met het verslag van de acteur dijkgraaf, Kees van Dijk, die tevens docent is op de Emmausschool in Heesch. Hij vertelde uitgebreid hoe twee dagen filmen uiteindelijk een film van zeven minuten kon worden. In de film ontmoeten de kinderen Aa en Maas de dijkgraaf en leren wat de taken van een waterschap zoal zijn. Kees van Dijk vond het een prachtige ervaring, maar echt acteur worden? “Liever niet. Filmen is wachten, wachten en nog eens wachten. Het was februari en koud toen we de film opnamen. Ik moest sommige scènes wel zes keer overdoen.’ De leerlingen bekeken de film ‘De sleutel van het waterschap’ en constateerden dat hun meester het er goed had af gebracht.

De echte dijkgraaf complimenteerde zijn ‘nep’ collega met de vervulling van zijn rol. Gelukkig is de echte dijkgraaf Lambert Verheijen in het verleden zelf ook docent geweest, dus omgekeerd ging het les geven hem ook goed af. Hij liet trucage foto’s zien van de St. Jan en de pagode in de Efteling onder water. Hoewel de kinderen dachten dat het water nooit zo hoog zou kunnen komen, wist de dijkgraaf uit te leggen dat het echt zo kan zijn dat de St. Jan onder water komt.

Met het EK in het vooruitzicht legde de dijkgraaf uit wat er gebeurt als er een belangrijke voetbalwedstrijd op tv is. “In de rust gaat iedereen naar de wc, en dat merken wij op de zuivering!� Het meegebrachte emmertje met as, verbrande poep, deed de neuzen al wat optrekken. Maar het emmertje slib, met volgevreten poep bacteriën, zorgde vooral voor veel hilariteit en dichtgeknepen neuzen.
Provincie:
Tag(s):