woensdag, 17. september 2008 - 21:06

Wientjes ziet kerncentrale in Eemshaven wel zitten

Eemshaven

Naast Borssele is ook de Eemshaven een geschikte locatie voor de bouw van een nieuwe kerncentrale, zegt VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes in een artikel in het Dagblad van het Noorden. Volgens Wientjes betekent de bouw van zo'n centrale niet dat ook het radioactief afval in Noord-Nederland moet worden opgeslagen.

Volgens de VNO-NCW-voorzitter, die eind augustus ook al pleitte voor een kerncentrale in de Eemshaven ("het nieuwe energiehart van West-Europa") past kernenergie heel goed in een duurzame energievoorziening. De komende twintig jaar kan onze behoefte aan elektriciteit hooguit voor een kwart gedekt worden uit duurzame bronnen als wind, zon en biomassa. 'De overige 75 procent moet komen uit gas, kolen en kernenergie', aldus Wientjes. Alleen het laatste leidt niet tot uitstoot van CO2. En: 'De technische ontwikkelingen zijn van dien aard dat de nieuwe generatie centrales zeer veilig is en het afvalprobleem sterk is verminderd'.

Om kernenergie een behoorlijk aandeel te geven in onze energiemix, moeten er volgens Wientjes op termijn 3 tot 4 nieuwe kerncentrale gebouwd worden. Dat kan prima in Noord-Nederland: 'Er is ruimte, kennis, een open zeeverbinding, koelwater en ruime mogelijkheden voor aansluiting op het landelijke stroomnet.'
Provincie:
Tag(s):