maandag, 30. juni 2008 - 13:27

Wilders niet vervolgd voor Fitna en uitlatingen in krant

Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) is van oordeel dat uitlatingen van Wilders in de Volkskrant en zijn film ‘Fitna’ niet strafbaar zijn. 'Hij zal daarom niet worden vervolgd. Dat uitlatingen kwetsend en grievend zijn voor een groot aantal moslims, betekent nog niet dat deze zonder meer strafbaar zijn', aldus het OM.

'Een aantal uitlatingen is weliswaar beledigend over moslims, maar die uitlatingen zijn gedaan binnen de context van het maatschappelijk debat. Dat ontneemt aan de uitlatingen haar strafbaar karakter', meldt het OM.

Wilders deed zijn uitspraken in de Volkskrant van 7 oktober 2006, in de Volkskrant van 8 augustus 2007, in dagblad ‘de Pers’ van 19 februari 2007 en in een column op internet. Over deze uitspraken heeft het OM ruim 40 aangiften ontvangen.

Fitna
Tegen de film ‘Fitna’, die op 20 maart 2008 is uitgezonden op internet, zijn in het hele land enige tientallen aangiften gedaan. Het OM heeft de beslissing over de uitlatingen en de film van Wilders mede gebaseerd op het advies van het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD).

Dit centrum is sinds 1998 ondergebracht bij het OM in Amsterdam. De beslissing van het OM heeft enige tijd op zich laten wachten. Dit komt doordat een groot aantal aangiften beoordeeld moest worden. Daarnaast is de afweging tussen de vrijheid van meningsuiting en de strafbaarheid van discriminatie complex. Het OM heeft zich georienteerd op nationale en Europese regelgeving. Daarbij is ook extern advies ingewonnen.

In beroep
De stichting Nederland Bekent Kleur heeft maandag aangegeven in beroep te gaan tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om Geert Wilders niet tevervolgen. De antiracisme organisatie is van mening dat het OM een groot aantal uitspraken van Wilders en andere PVV-ers heeft genegeerd en alleen naar een artikel in De Volkskrant en de film Fitna gekeken heeft.

De stichting deed vorige week nog aangifte tegen 75 andere uitspraken die Wilders sinds 2004 gedaan heeft (zie bijlage). De stichting is van de mening dat niet het OM maar de rechter een uitspraak hierover moet doen. Om dit te bereiken zal de stichting een beroepsprocedure starten om de zaak voor de rechter te krijgen, een zogenaamde artikel 12procedure.
Provincie:
Tag(s):