zaterdag, 1. maart 2008 - 23:19

Willem II fortuinlijk langs De Graafschap

(Elfvoetbal) Willem II heeft op bezoek bij De Graafschap drie zeer belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie. Met kunst- en vliegwerk en met dank aan doelman Michael Aerts ‘stalen’ de Tilburgers de eerste uitoverwinning van het seizoen (1-2). Op basis van het veldspel was de overwinning dan ook allesbehalve verdiend. Het was een typisch degradatieduel. Veel strijd, weinig goed voetbal, een rode kaart en zelfs een tijdelijke staking.

Willem II begon niet aan de wedstrijd alsof het tegen degradatie streed. De Graafschap was veel feller en trok vanaf de aftrap vol overgave ten aanval. Het resulteerde al na drie minuten in de 1-0 via Tarvajärvi . Diepgestuurd door Arnar Vidarsson zette hij Delano Hill gemakkelijk opzij en schoof beheerst binnen.

De supporters van De Graafschap vermaakten zich door papierproppen in het doelgebied van Michael Aerts te gooien en prompt staakte scheidsrechter Roelof Luinge de wedstrijd. Willem II wist niet te profiteren van de tijdelijke onderbreking en de ‘Superboeren’ bleven de bovenliggende partij. Doordat Willem II zich overal op het veld de kaas van het brood liet eten, was het wachten op de 2-0. Er was echter één Tilburger die zich aan de malaise onttrok. Doelman Michael Aerts hield zijn ploeg met name bij pogingen van de sterk acterende Lasse Schöne op de been. Ook Aerts’ katachtige reactie op een kopbal van Jordy Buijs mocht er zijn.

De tweede Doetinchemse treffer viel maar niet en nadat Willem II-trainer Andries Jonker al een verdediger voor een middenvelder had gebracht stond het plots 1-1. Clubtopscorer Rydell Poepon kopte vijf minuten voor de pauze geheel tegen de verhoudingen in raak.

Aanvankelijk ontspon zich in de tweede helft een zelfde spelbeeld, maar gaandeweg kwam Willem II er wat vaker uit. Een kwartier na de pauze liet de tot dan toe onzichtbare Frank Demouge, geheel vrijstaand, uit een voorzet van Frank Van der Struijk bij de tweede paal de 2-1 aantekenen.

Toch ging De Graafschap vrolijk door waar het voor de rust gebleven was; het creëren en missen van kansen. Meermaals stond Aerts weer in de weg en leek het slotscenario zich in het voordeel van de gasten te ontwikkelen.

De Graafschap ging meer en meer risico nemen – het bracht onder meer de weer fitte Donny de Groot in de ploeg – en gaf daarbij ruimte weg. Het bood ook doelman Van Fessem de kans zich te onderscheiden, want bijna had Mohamed Messoudi het duel beslist.

De rode kaart die Stephan Keller vervolgens kreeg toen hij bij een Willem II-uitbraak de doorgebroken Poepen vloerde, maakte nauwelijks verschil. Terwijl ook trainer Jan de Jonge – commentaar op de leiding – naar de tribune werd verwezen, kwamen de ‘Superboeren’ nog tot een riante kans via invaller Will Johnson, maar de verdiende gelijkmaker viel niet meer.