zondag, 23. maart 2008 - 23:20

Willem II neemt eerste horde

(Elfvoetbal) Willem II heeft zondagmiddag tegen Heracles Almelo de eerste wedstrijd gewonnen van het allesbeslissende tweeluik om degradatie te voorkomen. In Tilburg won de ploeg van Andries Jonker met 2-1.

Willem II kent een moeilijk seizoen en na de nederlagen tegen Ajax, vorige week, en FC Groningen in de week daarvoor, begonnen zondag de twee wedstrijden van de waarheid. Eerst tegen Heracles Almelo en volgende week speelt Willem II tegen Sparta. Twee directe concurrenten voor degradatie.

De eerste horde werd zondagmiddag met succes genomen. Heracles was een niet al te moeilijke hindernis, omdat die ploeg naar Tilburg was gekomen om één punt te halen. Het afwachtende spel van Heracles werd in de eerste helft nog niet bestreden. Willem II speelde vrijwel net zo afwachtend en risicoloos als de tegenstander.

In die eerste helft lukte het Heracles goed om met enorm verdedigend voetbal de Tilburgers van het scoren af te houden. In de tweede helft begon Willem II gelijk scherp. Na 37 seconden maakte George Mourad de 1-0,waarna een zinderende tweede helft ontstond. Heracles moest nu ook weer voetballen om de achterstand goed te maken. Veel ploegen waren daarin dit seizoen succesvol tegen Willem II, maar Heracles niet. Het leek gestraft te worden voor de apathie van de 45 minuten daarvoor.

Sterker: Frank Demouge benutte in de zeventigste minuut de verkregen ruimte en maakte de 2-0. Een grove blunder van de uitkomende Heracles-doelman Martin Pieckenhagen, die vol langs de bal trapte, zorgde voor een eenvoudige intikker voor Demouge. Heracles maakte vrijwel direct erna de 2-1, door een doelpunt van Robbert Schilder die naar de verre hoek schoot. Verder kwamen de Heraclieden echter niet.

Willem II neemt daardoor de eerste horde van het tweeluik met succes. Volgende week kunnen de Tilburgers directe degradatie tegen Sparta vrijwel definitief voorkomen. De eindspurt van Willem II, dat dit seizoen lange tijd rode-lantaarndrager was, zal dan wellicht voldoende blijken.