zondag, 23. november 2008 - 17:57

Willem II soeverein in de sneeuw

(Elfvoetbal) Groningen mag dan een groot contingent Scandinaviërs in de gelederen hebben, voetballen in de sneeuw is een onderdeel dat de club uit het Hoge Noorden niet beheerst. Op een wit speelveld verloor Groningen met 3-0 van thuisclub Willem II. Een deceptie voor de ploeg van Ron Jans, want met een overwinning zou Groningen de koppositie in de Eredivisie hebben veroverd. Dat vooruitzicht werd echter snel doorkruist door het in de sneeuw prima gedijende Willem II. Na een half uur spelen was de 3-0 eindstand al bereikt.

En dat terwijl Groningen best aardig was begonnen aan de wedstrijd. Toen het speelveld in de openingsfase nog groen was, voetbalden de bezoekers zoals ze gewoon zijn te doen: fel, aanvallend en middels soepele combinaties Willem II naar achteren dwingend. Maar naarmate de ondergrond een steeds blekere kleur begon aan te nemen, verloor Groningen zichtbaar de grip op het duel. Meer en meer werden de dappere maar naïeve pogingen om voetballend oplossingen te vinden gefrustreerd door het natte, gladde en witte veld.

Willem II daarentegen leek geen enkele moeite te hebben met voetballen op sneeuw. Op basis van fysieke kracht, strijdlust en opportunistisch spel overmeesterde de thuisclub het weerloze Groningen. Tussen de zeventiende en dertigste minuut scoorde Willem II liefst drie doelpunten. In de 17e minuut kopte Mehmet Akgun met zijn hoofd de 1-0 binnen. Dertien minuten later stond het alweer 3-0 na twee treffers van Frank Demouge. De tweede goal van de spits was het fraaist: een snel uitgevoerde omhaal, tegen de looprichting van doelman Luciano in.

Groningen moet de drieklapper van Willem II als een schok hebben beleefd. Tot aan vandaag had de Groningse verdediging slechts zes treffers geïncasseerd. In de tweede helft probeerde Jans dan ook met een drietal wissels voor de ommekeer te zorgen, maar die maatregel had geen enkel effect. Wel beschouwd had slechts een klimatologisch wonder de wedstrijd kunnen kantelen. Maar aangezien het tot aan het eindsignaal door bleef sneeuwen, moest Groningen lijdzaam toezien hoe het al wegglijdend en struikelend de potentiële koppositie uit handen gaf. Tot overmaat van ramp pakte de hevig gefrustreerde Markus Berg, met een bewuste tackle van achteren, in de laatste minuut een onnodige rode kaart. Niet elke Zweed houdt van sneeuw.