donderdag, 4. december 2008 - 8:35

'Win 20.000 euro en gebruik dynamische lichtpaden'

Utrecht

Op 4 december is op de Universiteit Utrecht de feestelijke lancering van 'dynamische lichtpaden'. Deze komen dankzij het GigaPort-project via SURFnet beschikbaar voor de wetenschap in Nederland. Ook wordt hier de aftrap gehouden van de wedstrijd Enlighten Your Research, georganiseerd door SURFnet en NWO. Drie voorstellen kunnen een dynamisch lichtpad en 20.000 euro winnen.

Tijdens de startbijeenkomst worden de mogelijkheden van dynamische lichtpaden gepresenteerd en wordt het startschot gegeven voor de wedstrijd. Met presentaties en demonstraties wordt getoond welke nieuwe mogelijkheden dynamische lichtpaden onderwijs en onderzoek biedt en wat de eerste ervaringen met toepassingen zijn.

Het evenement is gericht op onderzoekers, AIO's, ICT-ers en beslissers, die graag willen weten wat de nieuwe mogelijkheden van dynamische lichtpaden zijn. En meer willen weten over de voorwaarden voor deelname aan de wedstrijd.

Enlighten Your Research
Na het succes van de lichtpadenwedstrijd in 2007, organiseren SURFnet en NWO nu een nieuwe wedstrijd. In deze wedstrijd kunnen wetenschappers een onderzoeksbudget van 20.000 euro winnen en het gebruik van dynamische lichtpaden. Er zijn drie hoofdprijzen zijn en tien aanmoedigingsprijzen van 5.000 euro voor het uitwerken van het voorstel.

Lichtpaden
Lichtpaden zijn snelle punt-puntverbindingen in het netwerk van SURFnet. Sinds eind 2005 zijn lichtpaden mogelijk geworden met het SURFnet6 netwerk. Ook in het buitenland worden lichtpaden door onderzoeksnetwerken in toenemende mate mogelijk gemaakt.

Via het optische knooppunt Netherlight, dat SURFnet in 2003 heeft opgericht, zijn internationale lichtpaden mogelijk. Voordelen van lichtpaden zijn naast de grote bandbreedte de betrouwbaarheid, de veiligheid en de vrijheid om met andere protocollen dan IP te werken.
Categorie:
Tag(s):