zondag, 26. oktober 2008 - 15:56

Wisseltruc dupeert inwoners Drenthe

Zaterdag zijn mensen in Rolde, Hoogeveen en Emmen gedupeerd doordat ze geld kwijtraakten tijdens een wisseltruc. Dat gebeurde op geheel verschillende plaatsen, maar de manier waarop vertoont veel overeenkomsten.

De wisseltruc gaat als volgt: Het slachtoffer wordt aangesproken met de vraag of hij of zij geld kan wisselen. Als het slachtoffer de portemonnee trekt gaat de dader met de hand naar de portemonnee en het lijkt alsof deze dan aanwijst wat hij of zij nodig heeft. Of zogenaamd om te helpen zoeken. Op dat moment ziet de dader kans om geld of een pinpas uit de portemonnee te halen.

In Rolde overkwam dit een 93-jarige man. Bij hem werd thuis aangebeld, kort nadat hij bij de bank geld had gepind. De vrouw die hem in gebrekkig Nederlands vroeg of hij geld kon wisselen zag kans om het net daarvoor gepinde geld uit de portemonnee te halen.

In Hoogeveen werd een 69-jarige man in het centrum aangesproken door een jonge vrouw, die daarbij kans zag om met haar vingers bijna in de portemonnee aan te wijzen wat ze wilde hebben. Daarbij heeft ze kans gezien om papiergeld uit de portemonnee te halen.

In Emmen werd op het parkeerterrein van het winkelcentrum Angelslo een 75-jarige man aangesproken door een jonge man, die hem vroeg of hij een munt van 50 Eurocent had voor een winkelkarretje. Toen de man zijn portemonnee trok ging de dader met zijn vingers in de portemonnee, zogenaamd om mee te helpen zoeken. Later merkte de Emmenaar dat zijn pinpas was verdwenen. Vrijwel direct na de wisseltruc was er met zijn pas geld gepind, waarbij waarschijnlijk is dat de dader heeft meegekeken toen het slachtoffer ergens zijn pincode gebruikte.

De politie waarschuwt voor deze truc en stelt een nader onderzoek in naar de daders.
Provincie:
Tag(s):