maandag, 17. maart 2008 - 17:01

Woerden heeft nog steeds oogje op Kockengen

Het college van burgemeester en wethouders van Woerden begrijpt de keuze van Gedeputeerde Staten voor de vorming van een krachtige gemeente Vecht en Venen. Maar Kockengen, dat nu tot de gemeente Breukelen behoort, blijft natuurlijk van harte welkom. Dit zou dan de tweede keer zijn dat het dorp opgaat in een andere gemeente.

In het voorstel van GS worden Abcoude, Breukelen, De Ronde Venen en Loenen samengevoegd tot één grote gemeente. Burgemeester Hans Schmidt van Woerden begrijpt weliswaar dat het volgens de regels van het spel is, dat nu niet tegelijkertijd wordt voorgesteld om een grenscorrectie ten behoeve van Kockengen door te voeren (Woerden was namelijk niet officieel betrokken bij de ARHI-procedure), maar tegelijkertijd vindt hij het wel een erg bureaucratische benadering.

'Het is en blijft natuurlijk moeilijk aan de betrokken inwoners van Kockengen uit te leggen, dat daarom iets wat zij graag willen, nu niet doorgevoerd kan worden. Maar misschien komen Provinciale Staten nog wel met een oplossing. Daar moet het voorstel van GS nu als eerste besproken worden.

Gedeputeerde Marianne Dekker heeft mij indertijd verzekerd dat Kockengen 'geoormerkt' de procedure zou ingaan. Wat GS betrof staat er nog een onderzoek naar de bestuurskracht voor Woerden en omgeving op de agenda en daarbij zou dan opnieuw naar Kockengen gekeken moeten worden.

'Hoe handig het is om Kockengen eerst over te laten gaan naar Vecht & Venen en dan later weer naar een nieuwe Groene Hartgemeente rondom Woerden, dat weet ik niet. Ons standpunt is steeds geweest: wij zijn niet uit op landje-pik, maar als Kockengen wil, dan zijn ze van harte welkom. Wij hebben een stevig kernenbeleid en ik denk dat de inwoners van Harmelen, Kamerik en Zegveld wel ervaren hebben dat bij ons de leefbaarheid van de dorpen een groot goed is', aldus Schmidt.
Provincie:
Tag(s):