donderdag, 25. september 2008 - 9:22

Woonbond wil verhoging inkomensgrens voor huurtoeslag

Amsterdam

Honderdduizenden mensen die nu huurtoeslag krijgen, gaan er komend jaar fors op achteruit. Dat is een onbedoeld effect van de bezuinigingen die het kabinet op de regeling voor de Buitengewone Uitgaven toepast. Zit zegt de woonbond.

Mensen die nu gebruik maken van deze regeling en een huurtoeslag ontvangen, krijgen volgend jaar gemiddeld 400 euro minder. De FNV heeft deze week samen met het CNV, de MHP, de CG-Raad en de Woonbond een brandbrief aan de Tweede Kamer gestuurd met een eenvoudige oplossing: verlaag de inkomensgrens waardoor mensen eerder recht hebben op huurtoeslag.

Het gaat om ruim 300 duizend werkenden en uitkeringsgerechtigden onder de 65 met een laag inkomen die nu huurtoeslag ontvangen. Doordat zij via de Buitengewone Uitgaven hoge zorgkosten kunnen aftrekken, daalt het zogeheten verzamelinkomen. En dat is bepalend voor de hoogte van de toeslag: hoe lager dat inkomen, hoe meer geld je krijgt via de huurtoeslag.

Doordat vanaf 1 januari de meeste zorgkosten voor deze groepen niet meer als aftrekpost kunnen worden opgevoerd, valt dat inkomen veel hoger uit. En daardoor wordt de huurtoeslag voor grote groepen mensen veel lager, wat kan oplopen tot zo'n 700 euro per jaar.
Provincie:
Tag(s):