vrijdag, 16. mei 2008 - 8:12

Xandra en Lola Brood openen de pop-mbo

Utrecht

"Ik snap best dat sommigen bij de naamgeving even moeten slikken", zegt Ivo Severijn, samen met Thijs Lodewijk opleidingsmanager van de Herman brood Academie (HBA), en al langer bevriend met de familie Brood. Xandra en Lola Brood, vrouw en dochter van de rocklegende openden op 15 mei officieel de popacademie op het Utrechtse Vredenburg, door het onthullen van een foto op wandgrootte van Herman Brood. De afsluitende rap was van Michael Amusah, de eerste deelnemer van de Academie.

Verrips: "De mbo startte met zestig leerlingen van wie veertig artiest en twintig licht en geluid. Vorig jaar deden 360 jongeren auditie! We zeiden tegen Thijs: ‘Je moet strenger selecteren!’ Maar dat vond hij zonde, om zo veel talent te laten lopen." "Inmiddels leren 136 talentvolle jongeren hun vak op de academie", vertelt Lodewijk. "Drie jaar geleden zetten we ons eerste plan op.

We dachten: ‘We beginnen met de officiële opening en dan zijn we er. Maar dat ging niet zo makkelijk. Eerst afspraken met ROC ASA in Utrecht en het wederzijds vertrouwen moest groeien. We hebben docenten gezocht die bekend zijn met de beroepspraktijk èn het onderwijs, zoals ICT’ers binnen de popwereld en een bandcoaches. We startten op de Columbuslaan en moesten na onze verhuizing naar het Vredenburg hard werken om de Academie hier op te richten."

Omdat de opleiding breed is, kunnen deelnemers in alle richtingen van de muziekwereld aan de slag. Ze kunnen aan het werk in de popmuziekindustrie; bijvoorbeeld als muzikant in een professionele band, die hij ook zelf kan oprichten. Of als producer van eigen beats, als songwriter, bij een omroep als dj of bij een evenementenorganisatiebureau. Talent staat centraal, waarmee deelnemers zelf hun kansen in de muziekwereld creëren.
Provincie:
Tag(s):