donderdag, 11. december 2008 - 11:21

Zakelijk vliegverkeer op Lelystad Airport impuls voor economie

Almere

Uitbreiding van Lelystad Airport is goed voor de economische ontwikkeling van de regio. Dit blijkt uit onderzoek over Lelystad Airport van de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland.

Ook blijkt dat meer zakelijk vliegverkeer op Lelystad Airport nu al kan worden gerealiseerd. Wachten op de vluchten van de Alderstafel is dus niet nodig. Breed overleg over de kansen voor (middel)lange termijn groei wel.

De Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland heeft onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor zakelijk vliegverkeer op Lelystad Airport. De resultaten zijn ook aan Lelystad Airport en Schiphol voorgelegd.

“De meeste voorwaarden voor lijndiensten op zakelijke bestemmingen en klein zakelijk verkeer op korte termijn zijn aanwezig. De baanlengte en de openingstijden laten het toe, een kans die Lelystad Airport nu al zou kunnen oppakken,� aldus Veronica van der Goot, beleidsadviseur bij de Kamer van Koophandel.

“Luchtverkeersleiding en extra faciliteiten voor de zakelijke reiziger zijn dan wel nodig. De partijen die dat moeten realiseren, zoals Luchtverkeersleiding Nederland en de Schiphol Group, willen dit nog niet. Uit de net bekend geworden Alders-afspraken tussen Rijk en Schiphol zou je zelfs kunnen opmaken dat er de komende vijf jaar helemaal geen vluchten door Schiphol naar Lelystad worden verplaatst.�

Met haar onderzoek denkt de Kamer van Koophandel mee met de belangen van de (lokale) overheid en van het regionale bedrijfsleven. Nu meer vliegen op Lelystad Airport bevordert de economische ontwikkeling van de regio ook op korte termijn al.

De Kamer van Koophandel pleit er voor om samen met het bedrijfsleven betrokken te worden bij de lange termijnplanning van de regionale Alderstafel. “Het bedrijfsleven vindt dat Lelystad Airport een belangrijke werkgelegenheidsmotor moet worden en biedt zijn brede kennis van en visie op de economische kansen van de regio graag aan bij overleggen van de regionale Alderstafels. Die kennis kan nu al worden ingezet voor het vinden van oplossingen voor bezwaren tegen een snelle start�, aldus Veronica van der Goot.

Het onderzoeksrapport is te downloaden vanaf www.kvk.nl/lelystadairport.
Provincie:
Tag(s):