donderdag, 20. november 2008 - 15:12

Zandsuppletie Zwakke Schakel Westkapelle hervat

Westkapelle

Vrijdag 21 november wordt in opdracht van waterschap Zeeuwse Eilanden, een begin gemaakt met de bovenwaterzandsuppletie voor de kust van Westkapelle. In kader van het project Zwakke Schakels wordt ruim drie miljoen kuub zand aangebracht.

Hierdoor ontstaat een klein, nieuw stuk strand voor de kust. Omdat het zand zich mengt met water kan er op sommige plekken drijfzand ontstaan. Het waterschap roept mensen daarom op om niet te dicht bij het werk te komen. Als het weer meezit, zal de zandsuppletie voor de kerst zijn afgerond.

De hopperzuiger ‘Oranje’ voert het werk uit. Aannemer Boskalis legt drijvende leidingen aan die de hopper op zee verbindt met de wal. Het zand dat de hopper uit de Noordzee haalt, wordt in het ruim van het schip opgeslagen. Het wordt vervolgens via de leidingen op het strand gespoten. Het nieuwe strand zal tussen de Baaiweg en strandpaviljoen Noordduine komen te liggen. Een deel van het zand zal weer terugspoelen naar zee als gevolg van sterke wind en golven. De vooroeversuppletie wordt hervat door de hopperzuiger Crestway.

Naast de zandsuppletie worden ook de duinen aangevuld. Dit werk zal halverwege januari 2009 afgerond zijn.

De zandsuppletie wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat, in opdracht van waterschap Zeeuwse Eilanden. Het werk maakt onderdeel uit van de Zwakke Schakel Westkapelle. Dit is een initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat (V&W). Het ministerie, de gemeente Veere, het waterschap en de provincie treden op als financier. Het project wordt uitgevoerd onder regie van het waterschap. De dijkversterking bestaat uit twee delen: een zandsuppletie en het gedeeltelijk overslagbestendig maken van de dijk. Het project is begin volgend jaar afgerond.
Provincie:
Tag(s):