maandag, 24. november 2008 - 19:45

Zebra's in Amsterdam erg veilig

Den Haag

Van de twaalf onderzochte oversteekplaatsen in Amsterdam, heeft slechts één zebra matig gescoord. Dat blijkt uit een onderzoek dat de ANWB in samenwerking met Europese zusterclubs heeft verricht.

Zeven oversteekplaatsen kregen een goede beoordeling en drie oversteekplaatsen scoorden voldoende. Slechts één van de twaalf onderzochte oversteekplaatsen haalde een onvoldoende.

Het eindoordeel van alle geteste plekken in Amsterdam is een voldoende. Hiermee komt de hoofdstad op de vierde plaats van alle geteste steden. De oversteekplaatsen in Brussel scoorden het slechtst. Londen had de beste zebra’s.

Van de 215 geteste oversteekplaatsen in Europa scoorde er 28 onder de maat (1 op de 8). Ruim de helft (118) kreeg een voldoende en slechts 2 oversteekplaatsen eindigden met een zeer goede beoordeling. De overige geteste locaties scoorden ‘voldoende’.

Het beproeven van oversteekplaatsen maakt deel uit van een onderzoek dat drie jaar loopt. In het afgeronde onderzoek zijn zebra’s in zeventien Europese steden bekeken. Binnen de stadscentra zijn per stad tenminste twaalf oversteekplaatsen bekeken op ontwerp (oversteekafstand, aanwezigheid van vluchtheuvels), zichtbaarheid (zowel overdag als ’s nachts) en toegankelijkheid (verlaagde stoepranden, relieftegels voor slechtzienden). Deze oversteekplaatsen liggen allen binnen het toeristische gebied van de steden.
Provincie:
Tag(s):