maandag, 25. februari 2008 - 12:41

Zeeland doet mee met de Stille Omgang

In de nacht van 8 op 9 maart 2008 wordt in Amsterdam de jaarlijks Stille Omgang gehouden.De tocht is in de loop der jaren uitgegroeid tot een landelijk fenomeen, dat vele mensen naar de hoofdstad trekt. De laatste jaren ongeveer 10.000. Onder hen is een steeds toenemend aantal jongeren.

Wat maakt het lopen van de SO eigenlijk zo bijzonder? Wat is het, dat mensen zoeken en vinden tijdens deze gezamenlijke nachtelijke voettocht? In onze tijd maken we vaker mee dat mensen een stille tocht maken, bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan slachtoffers van zinloos geweld. Men beleeft gezamenlijk een bijzonder moment.

Ook de Amsterdamse Stille Omgang is een stille tocht, maar met een duidelijk ander accent. Hier gaat het niet om het gezamenlijk verwerken van een verlies of een stille vorm van protest. Tijdens het lopen van de SO zoeken mensen in gebed en in stilte toenadering tot Christus, die in de eucharistie (hostie) op een bijzondere wijze aanwezig is. Al lopend bidden zij ook voor stad, kerk en wereld en laten zij zien dat God bij mensen betrokken is.

Voor het eerst doet Zeeland nu mee met de Stille Omgang. De katholieke kerken uit de regio De Bevelanden en Schouwen Duiveland hopen dit jaar met een volle touringcar naar Amsterdam af te reizen. Dit initiatief komt van de jongerengroepen uit Heinkenszand en Goes.

Op zaterdag 8 maart is er om 20.15 uur een kort gebedsmoment in Blasiuskerk te Heinkenszand. Om 20.30 uur zal de touringcar richting Amsterdam vertrekken. Daar zal om 23.00 uur mgr. Bär voorgaan in de viering van de Eucharistie in de Agneskerk met de aanwezige concelebranten. Het zal zeker een indrukwekkende viering worden.

Daarna is het tijd voor koffie en broodjes achter in de kerk. Vervolgens gaan de deelnemers naar het hartje van de stad om de Stille Omgang te lopen. Het is een aparte ervaring om duizenden katholieken in stilte te zien lopen, terwijl de uitgangswereld van Amsterdam gewoon doorgaat.

De deelnamekosten zijn 15,00 euro. (inclusief broodjes). Iedereen kan zich opgeven. Er is geen leeftijdsgrens. Opgave voor 1 maart 2008 bij Pastoraal Centrum te Goes tel. nr. 0113-218610 of via pastorteam@zeelandnet.nl.
Provincie:
Tag(s):