donderdag, 26. juni 2008 - 15:25

Zeer grote brand Amsterdam onder controle

Amsterdam

De zeer grote brand in het winkelcomplex in Amsterdam-Noord is sinds het begin van de avond onder controle. Dit heeft de brandweer bekend gemaakt. De brand brak rond drie uur donderdagmiddag uit in het winkelcomplex aan de Klimopweg in een filiaal van Leen Bakker, een groothandel in woninginrichtingartikelen.

De brand ging gepaard met grote zwarte rookwolken. De brandweer ging met veel materieel ter plaatse. Ook een groot watertransport is ter plaatse.
Door de harde wind had de brandweer de grootste moeite met het onder controle krijgen van de brand. De rook in de straten is inmiddels opgetrokken.

Ook een naastgelegen TNT-kantoor, een filiaal van Halfords en Gamma zijn door de brand verloren gegaan. Bij de brand zijn tot dusver geen ernstig gewonden gevallen. Wel zijn 58 mensen lichtgewond geraakt. Allen hadden last van ademhalingsmoeilijkheden, aldus een woordvoerder van de brandweer. Onder hen zijn 31 politiemensen.

Van de slachtoffers zijn er 14 behandeld in diverse ziekenhuizen. De overige mensen konden ter plekke door de ambulancedienst worden behandeld.
Inmiddels heeft de regionale brandweer Amsterdam ruim 25 voertuigen ingezet om de brand te bedwingen. De hulpdiensten zijn opgeschaald zodat er voldoende capaciteit beschikbaar is om hulp te bieden bij het nablussen.

De politie deed om 16.00 uur een oproep aan bewoners aan de Klimopweg en de Klaprozenweg om hun woningen direct te verlaten i.v.m de hevige rookontwikkeling. De mensen werden opgevangen in
Bouwmarkt Karwei.
In totaal zijn zo’n 100 woningen, een school en een kinderdagverblijf ontruimd.

Het gebied ten westen van de Kamperfoelieweg heeft meer last gehad van de rook. Dit gebied is ontruimd op basis van een noodbevel. De bewoners van de 50 a 60 woningen ten westen van de Kamperfoelieweg kunnen overnachten bij de marinekazerne of bij familie of vrienden.

Metingen van de brandweer ten oosten van de Kamperfoelieweg geven aan dat er geen gevaar is, maar dat er wel nog rook in de woning kan hangen. Bewoners in dit gebied kunnen terug naar hun woningen maar worden geadviseerd om hun woningen goed te luchten. Daarnaast adviseert de brandweer om eventuele resten van de brand niet op te ruimen.

Woongebieden die niet ontruimd hoeven te worden moeten wel deuren en ramen gesloten houden. 
Ook had het verkeer veel last van de brand, omdat grote delen van Amsterdam-Noord door de politie werden afgezet.

De brandweer verwacht dat het hele winkelblok als verloren moet worden beschouwd. Zij spreekt over de grootste brand in de afgelopen tien jaar.

Het Openbaar Ministerie zal een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Meer foto's over dit onderwerp op Blikop112.nl.
Provincie:
Tag(s):