maandag, 30. juni 2008 - 4:36

Zeer grote brand Cereol fabriek

Utrecht

Vannacht om 1.48 uur kwam bij de brandweer de melding binnen dat er brand was in de voormalige sojafabriek Cereol in Utrecht. Bij het aanrijden werd geconstateerd dat het om een uitslaande brand ging en is opgeschaald naar grote brand. De politie heeft direct het terrein afgezet en zes bewoners van naastgelegen panden geëvacueerd. Zij zijn tijdelijk door familie opgevangen. In het begin was er flinke rookontwikkeling en vliegvuur, dat werd bestreden met hoogwerkers. Bij de brand zijn geen gevaarlijke stoffen vrij gekomen en is niemand gewond geraakt.

In verband met veiligheid van de brandweermensen is besloten het pand niet te betreden, maar het pand gecontroleerd te laten uitbranden. Om 5.05 uur is het sein brandmeester gegeven. In totaal zijn er ongeveer vijftig brandweermensen ingezet. Ook burgemeester Wolfsen en brandweercommandant Van Neerven waren ter plaatse. De brandweer is naar verwachting de komende uren nog bezig met nablussen. De geëvacueerde bewoners kunnen inmiddels terug naar hun woningen.

Naar de oorzaak van de brand wordt een onderzoek ingesteld. De afgelopen dagen zijn bij de politie enkele meldingen van brandjes en illegale betreding van het pand geweest. De politie is diverse malen ter plaatse geweest. Het is niet duidelijk of de oorzaak van de brand een relatie heeft met deze incidenten.

De voormalige sojafabriek is een rijksmonument en wordt herontwikkeld. De sloopwerkzaamheden rond en in de fabriek zijn al ver gevorderd. Op het terrein komen 220 woningen, een bibliotheek, een grand café en een multifunctionele voorziening. Of het pand kan worden behouden wordt de komende tijd onderzocht. Wat de gevolgen van de brand zijn voor de herontwikkeling zijn, is op dit moment onbekend.
Provincie:
Tag(s):