zaterdag, 7. juni 2008 - 17:55

Zeer grote brand Oudegracht Utrecht

Utrecht

Op de Oudegracht in Utrecht is zaterdagmiddag even voor zes uur een zeer grote brand uitgebroken in een kringloopwinkel nabij de Kleine Catacombe. De brandweer heeft direct opgeschaald naar grote brand.

Volgens ooggetuigen ter plaatse ging de brand gepaard met grote zwarte rookwolken die goed te zien waren boven de stad van Utrecht. De politie was in grote getale aanwezig om nieuwsgierigen op afstand te houden.

Een woordvoerder van de brandweer liet weten dat de brandweer grip 1 (opschaling groot incident) had afgegeven. De brandweer kon vanwege de enorme vuurbelasting het pand moeilijk betreden.

De brandweer vermoedde dat in het winkelpand grote hoeveelheden goederen waaronder textiel lagen opgeslagen. Om de brand te blussen heeft de brandweer bovenramen kapotgeslagen.

Rond zeven uur sloeg de brand over naar een nevenstaand grachtenperceel. Ook hier sloegen de vlammen na verloop van tijd uit het dak. Het ging volgens onze redacteur ter plaatse om een studentenpand. Twee mensen van het pand, waar de brand uitbrak, zijn door de ambulancedienst ter plekke nagekeken omdat ze rook hadden binnengekregen. De brandweer ging er op dat moment van vanuit dat niemand meer in het pand aanwezig was.

Een politiehelikopter die boven de brand vloog verrichte dankbaar werk. Drie brandweermannen die op het dak naast het brandende perceel stonden werden gewaarschuwd door de helikopterbemanning. Het pand waar vandaan zij stonden te blussen bleek eveneens in brand te staan. Dit werd gezien doormiddel van de warmtebeeld-camera die onder de helikopter hangt.

Buurtbewoners werd gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Burgemeester Aleid Wolfsen kwam ook naar de brand om zich te laten informeren.

Rond kwart over zeven werden door de politie en brandweer preventief een onbekend aantal woningen ontruimd. De mensen werden opgevangen in popcentrum Tivoli.

Rond tien uur liet de brandweerwoordvoerder weten dat het pand waar de brand was begonnen als verloren kan worden beschouwd. De houten vloeretages zwaren finaal weggebrand. De oorzaak van de brand is vermoedelijk niet meer te achterhalen.

De brandweer heeft bij de brand groot watertransport ingezet. Daarnaast kreeg het korps assistentie van omliggende korpsen.

De brandweer heeft om 22.15 uur het sein 'brandmeester' gegeven.


Een dag na de brand

Dertig bewoners van panden die zaterdagmiddag in het centrum van Utrecht in brand raakten, kunnen voorlopig niet terug naar hun woning. Zeven grachtenpanden raakte door rook en bluswater nestig beschadigd. Twee panden zijn finaal uitgebrand.


De brandweer van Utrecht is tot zondagochtend vroeg bezig geweest met het nablussen van de brand. In de ontruimde zeven panden woonde zo’n tachtig mensen waaronder studenten. Tientallen bewoners zijn opgevangen in muziekcentrum Tivoli, dat daarvoor een concert aflaste.


Meer foto's bij Blikop112
Provincie:
Tag(s):