vrijdag, 29. februari 2008 - 15:14

Zeer zachte en zeer zonnige winter

De Bilt

De afgelopen winter is terechtgekomen op de zesde plaats in de rij van de zachtste winters sinds 1901. Het gebrek aan sneeuw- en ijspret werd gecompenseerd door de zon. De winter hoort tot de vier zonnigste van de meetreeks.

Gemiddeld over het land en ook in De Bilt scheen de zon ongeveer 250 uur terwijl 175 uur als landelijk gemiddelde normaal is. Zowel december als februari waren uitgesproken zonnige maanden, januari leverde het normale aantal zonuren op.

Het meest opvallend was opnieuw het zachte weer. De Bilt berekende gemiddeld over de afgelopen drie maanden circa 5,2 graden tegen 3,3 normaal. Vooral januari was uitzonderlijk zacht, december en februari deden soms nog even aan de winter denken maar: december was zelfs iets te koud maar in februari sloeg de balans weer royaal naar de warme kant uit. Rond midden februari leek al het voorjaar al begonnen: vijf dagen achtereen lagen de temperaturen in het grootste deel van het land in de middag tussen 12 en 15 graden waarbij de zon uitbundig scheen. De vliegbasis Twenthe noteerde met 15,2 graden op 11 februari de hoogste temperatuur van de winter, Eindhoven had op 22 december met -9,8 de laagste temperatuur.

Sneeuw werd niet of nauwelijks waargenomen, maar op een aantal dagen was het op verschillende plaatsen wel glad door bevriezing of ijzel. Februari was een vrij droge maand. Krachtige hogedrukgebieden hielden de depressies ver van ons vandaan waardoor het bijna twee weken lang droog bleef. Op sommige plaatsen leverde februari slechts 20 mm neerslag op. In december viel ongeveer de normale hoeveelheid neerslag, januari was wat natter dan gemiddeld.
Provincie:
Tag(s):