zondag, 9. maart 2008 - 16:33

Zeeuwse pelgrims in de Stille Omgang

In de nacht van zaterdag opzondag hebben ruim 8000 mensen mee-gedaan aan de jaarlijkse Stille Omgang door het centrum van Amsterdam. Met de stille bidtocht herdenken katholieken het Mirakel van Amsterdam uit 1345. Dit jaar deed voor het eerst ook een delegatie uit Zeeland mee.

Na een korte bezinning in de H. Blasiuskerk in Heinkenszand vertrok een volle bus met 49 katholieken uit regio De Bevelanden en Schouwen-Duiveland richting Amsterdam. Onder hen waren een tiental jongeren.

Om elf uur sloot Zeeland aan bij groepen uit West-Brabant, de Bollenstreek en Salland in een Hoogmis ter ere van het H. Sacrament in de Agneskerk in Amsterdam. Gesterkt met koffie en een broodje begon het Zeeuwse gezelschap om 1.15 uur aan de nachtelijke wandeling in stilte door het bruisende nachtleven van de hoofdstad.

Te midden van het uitgaansleven trokken de pelgrims in stilte en bezinning dwars door het centrum van Amsterdam. Opvallend daarbij is vooral het grote verschil tussen de hectiek en drukte in de Amsterdamse binnenstad en de grote groep van 8000 mensen die dit in stilte en gebed meerdere malen doorkruist.

De route van zo’n 5 km komt ook langs de plaats waar in 1345 het mirakel plaatsvond. Volgens de overlevering braakte een zieke man in de Kalverstraat een hostie uit. Toen die in het vuur werd gegooid, bleef hij zweven. De hostie werd in processie naar de Oude Kerk gebracht. Door het mirakel werd Amsterdam in de late Middeleeuwen de meest bezochte bedevaartsplaats van Noordwest-Europa.

Om half 3 was de Stille Omgang klaar voor de Zeeuwse groep. Hierna werd de thuisreis aanvaard. Om 5 uur is de activiteit gezamenlijk afgesloten in de pastorie van Heinkenszand.

De reacties van de deelnemers, jong en oud, waren heel eensluidend: indrukwekkend, een heel bijzondere ervaring, dit had ik echt niet willen missen, echt te gek, volgend jaar weer!
Provincie:
Tag(s):