zondag, 26. oktober 2008 - 20:07

Zege op NEC brengt Ajax in linkerrijtje

(ELF-Voetbal) Dankzij een eenvoudige 2-0 overwinning op NEC heeft Ajax eindelijk een solide plaats in het linkerrijtje veroverd. Belangrijker om te constateren in het woud van omhooggevallen subtoppers, is dat het team van Marco van Basten inmiddels PSV is gepasseerd op de ranglijst.

Vanmiddag had Ajax van NEC, één van die verrassend goed presterende subtoppers, weinig te vrezen. Vanaf de eerste minuut was Ajax in de eigen Arena zonder twijfel de betere ploeg. De defensie oogde solide, terwijl het middenveld samen met de continu opkomende Urby Emanuelson doorlopend kansen creëerde voor de voorhoede van de Amsterdammers. Het was dan ook aan de weinig efficiënt opererende aanvallers te wijten dat Ajax het bij een tweetal treffers liet. Met name Klaas-Jan Huntelaar, die het hele seizoen al moeite heeft met het afmaken van grote kansen, liet het keer op keer afweten.

Terwijl Huntelaar samen met zijn compaan Luis Suarez de boel voorin aan het verprutsen was, bleek NEC al helemaal niet in staat om een vuist te maken. Het enige memorabele moment voor de bezoekers kwam na een half uur spelen. Bij een stand van 0-0 werd de opmars van Lasse Schöne op de rand van het strafschopgebied onreglementair gestuit door Thomas Vermaelen. Scheidsrechter Bossen wees aanvankelijk naar de penaltystip, maar besloot op advies van zijn assistent de bal toch maar buiten de zestien te leggen. Vanuit die positie was NEC niet in staat om doelman Kenneth Vermeer in de problemen te brengen.

Het continu in de lucht hangende doelpunt voor Ajax viel uiteindelijk in de 44ste minuut. Zowel Suarez als Huntelaar hadden tot dat moment geen enkele postieve bijdrage geleverd aan het spel van Ajax, maar het duo zorgde gezamenlijk, met enige mazzel, voor de voorsprong. Suarez speelde zich bekwaam langs zijn tegenstander en loste vervolgens een zwak schot op Gabor Babos. Via de voeten van de NEC-doelman belandde de bal met geluk bij Huntelaar, die het buitenkansje aangreep om zijn weinig indrukwekkende seizoenstotaal op te schroeven naar drie. Ook het tweede doelpunt van Ajax kwam tot stand dankzij een rebound. Oleguer kopte de bal tegen de goed keepende Gabor Babos aan, waarna Suarez van een meter afstand de wedstrijd besliste.

En zo blijft Ajax dit seizoen in de eigen Arena zonder tegentreffers. In defensief opzicht is dit Ajax dan ook weinig te verwijten. Maar wil de club zich langs de handvol hoger geplaatste provincieclubs omhoog werken, dan zal vooral Huntelaar zijn scherpte moeten hervinden.
Categorie:
Tag(s):