woensdag, 23. januari 2008 - 8:21

Zelfdiagnose gevaarlijk

Amsterdam

Zeven op de tien Nederlanders (71%) geven aan dat zij, voordat ze de laatste keer contact hadden met de huisarts, zélf een idee hadden over de ziekte die ze mogelijk konden hebben of over de behandeling die ze nodig zouden hebben. Nederlandse huisartsen krijgen dan ook vaak te maken met patiënten die zelf aangeven welke aandoening zij denken te hebben.

Zes op de tien huisartsen (61%) zeggen een of meerdere keren per dag patiënten te zien of te spreken, die zelf met een diagnose komen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws.

Patiënten die aangeven welke behandeling ze denken nodig te hebben, komen volgens huisartsen minder vaak voor dan patiënten die aangeven welke aandoening ze denken te hebben. Eénderde van de huisartsen (33%) zegt meerdere keren per dag patiënten te zien of te horen die zelf aangeven welke behandeling zij denken nodig te hebben.

Volgens huisartsen komen patiënten het vaakst tot zelfdiagnose na raadpleging van het internet (48% van de huisartsen noemt dit). Ruim een kwart van de huisartsen (27%) geeft aan dat patiënten tot zelfdiagnose komen door het raadplegen van vrienden, familie of kennissen die dezelfde aandoening hebben of iemand kennen die de aandoening heeft.
Categorie:
Tag(s):