vrijdag, 30. mei 2008 - 8:46

Zeven maanden lang zeven verhalen

Zeeland

Zevenxzeven.nl is een nieuwe website met zeven x zeven verhalen bij religieus erfgoed.De verhalen zijn afkomstig van Zeeuwen van nu - jonge en oude, allochtone en autochtone, bekende en onbekende inwoners uit de provincie. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal bij voorwerpen, gebouwen, gebruiken of plekken in het landschap.

De verhalen maken het onzichtbare van het religieuze erfgoed van Zeeland zichtbaar. Veel van de besproken voorwerpen, gebouwen of omgevingen zijn ook daadwerkelijk te bezichtigen.

Bezoekers van de website www.zevenxzeven.nl kunnen een eigen verhaal op de website achterlaten. De website is een initiatief van de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) en is onlangs op 16 mei gepresenteerd tijdens de Zeeuwse Openingsmanifestatie van ‘2008 Jaar van het Religieus Erfgoed in Zeeland’ in de Sint-Willibrordusbasiliek te Hulst.

Op de nieuwe website verschijnen zeven maanden lang zeven verhalen per maand bij religieus erfgoed. De eerste zeven verhalen, nu op de website te lezen, beschrijven de persoonlijke belevingen van de Zeeuwen Frank Kousemaker, Jo Ivens, Neeltje van der Sluijs-Vermeulen, Ria van Geldere, David de Vries, Yilmaz Çoban en André baron Collot d’Escury.

Elke verteller spreekt vanuit een eigen religieuze achtergrond, christelijk, joods of islamitisch, met als resultaat zeven prachtige, verschillende verhalen. De gekozen onderwerpen typeren doeltreffend de persoon van de verteller en variëren van Kerk in een kroondomein, De nieuwe Yildirim Beyazit Moskee, Tussen hemel en aarde, Iedereen lijkt ergens naar op zoek, Wapenfeiten, Zondags was het oorlog tot Bar Mitswa.

Behalve achtergrondinformatie over het onderwerp, lichten de vertellers toe welke betekenis het gekozen onderwerp voor hen persoonlijk heeft. De verhalen roepen bij de lezer herkenning op en geven inzicht in religieuze gebruiken en omgevingen. Bovenal schrijven de verhalen geschiedenis over dat wat nog niet gezegd of neergeschreven is: de verhalen bij religieus erfgoed.

Van deze mondelinge verhalen zijn er door maatschappijhistorica Jolanda Geerse uit Middelburg inmiddels zeven op de website vastgelegd. De fotografe Mechteld Jansen, eveneens in Middelburg woonachtig, heeft bij elke vertelling foto’s gemaakt die de verhalen nog meer tot de verbeelding laten spreken. Iedere maand worden er 7 verhalen aan de website toegevoegd. Van de 49 verhalen in totaal verschijnt op 11 december een verhalenbundel, tegelijk met de landelijke sluitingsmanifestatie van ‘2008 Jaar van het Religieus Erfgoed’ in Middelburg. Maar voordat het zover is, staat Zeeland bol van de wandelingen, speurtochten, concerten en tentoonstellingen.

Voor het volledige programma zie www.scez.nl, of haal vanaf juni de Evenementenkalender op bij de VVV’s, musea, archieven en bibliotheken in Zeeland.

De website zevenxzeven.nl legt binnen het Jaar van het Religieus Erfgoed een belangrijke schakel tussen het materiële en immateriële religieus erfgoed van Zeeland. De inwoners van Zeeland worden uitgenodigd ook een eigen verhaal op www.zevenxzeven.nl te plaatsen. Het verhaal moet wel een duidelijke relatie hebben met het religieus erfgoed van één van de Zeeuwse regio’s Schouwen-Duiveland, Tholen/Sint-Philipsland, de Bevelanden, Walcheren of Zeeuws-Vlaanderen.

‘2008 Jaar van het Religieus Erfgoed in Zeeland’ en de website zevenxzeven.nl is mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van de Provincie Zeeland, het VSBfonds en de SCEZ.
Provincie:
Tag(s):