woensdag, 16. januari 2008 - 23:02

Zinderende finale bekercompetitie

Eindhoven

De "generale" van afgelopen zondag voospelde het al ; spanning en sensatie in de finale van de nationale bekercompetitie. Wordt het Tilburg of Heerenveen ? Zowel de Destil Trappers als de Vadeko Flyers traden aan in hun sterkst mogelijke formatie, erop gebrand de beker mee naar huis te nemen. Niet voor niets werden ze 1 en 2 in de bekercompetitie, rekenden ze vrij eenvoudig af met de tegenstanders in de play-offs en staan ze bovenaan de ranglijst in de eredivisie. Het zou een onophoudelijke reclame voor het nederlandse ijshockey worden, tenminste ... dat waren de verwachtingen voor deze finale vooraf, een waar ijshockeyfeest. Al ruim van te voren waren alle entree-kaarten van het ijssportcentrum in Eindhoven (zo'n 2300) dan ook al uitverkocht.

Tilburg begint erg sterk aan de wedstrijd en weet op 4.30 de eerst aandienende powerplay al meteen te benutten, Moor zit dan een straf uit voor een "tripping". Op aangeven van Willemse en De Wit is het Don Nichols die met een verwoestend schot de Friesse goalie Gninnell kansloos laat. Heerenveen weet dat het vol aan de bak moet en krijgt in de eerste periode nog diverse kansen op de gelijkmaker maar een wederom ijzersterke Colaiacovo heeft keer op keer een antwoord op de inzetten van de Flyers.

Heerenveen begint dan wat beter aan de tweede periode maar echt overtuigend is het nog niet. De Flyers proberen wat te forceren maar een doelpunt blijft uit en zoals zo vaak "valt ie dan aan de andere kant". Eerst raakt willemse nog met fraai schot het ijzerwerk maar even later is het Bat die de puck in het eigen vak krijgt en aan een geweldige solo begint. Grinnell wederom kansloos, de stand is 2-0.

Er ontstaat was onrust op het ijs aan Heerenveense kant en dat komt Moor opnieuw op een straf te staan, echter nu van 10 minuten voor het beledigen van de scheidsrechter. Na een Time-Out is het Ivanov die de aansluitingstreffer op zijn stick heeft, maar opnieuw staat Colaiacovo in de weg. Even na de helft van de wedstrijd is het Bernakevitch die een aanval opzet en Stienstra laat zijn specialiteit zien, ... namelijk scoren.

In de eindfase van de tweede periode en de eerste helft van de derde krijgen beide teams diverse mogelijkheden tijdens een gelijk verdeeld aantal powerplays maar wederom zijn het de beide goalies die hun mannetje staan.

Dan blijkt het Tilburgse feest op de tribunes, dat na de 3-0 losbarstte, wat voorbarig geweest te zijn. Heerenveen schakelt eindelijk een versnelling hoger en met nog zeven en halve minuut op de klok is het Marco Postma die op aangeven van Ivanov de hatelijke Nul van het scorebord veegt. Heerenveen aanvaller Panchenko mag dan even later de wedstrijd verder vanaf de strafbank bekijken als hij met de scheidsrechter in discussie gaat.
Als in de laatste minuut van beide ploegen een speler op de strafbank zit - Bekkering voor "hooking" en Teunissen voor "tripping" - gaan de Flyers volop in de aanval. Grinnell spoedt zich naar de kant voor een extra aanvaller en Andrey Levitin scoort de aansluitingstreffer. De assist komt op naam van Michael McCarthy. Er resteren nog 42 seconden om een verlenging af te dwingen maar die tijd is voor het team van coach Andjelic te kort.

De Destil Trappers winnen met 3-2 en mag de beker, na de Ron Berteling Schaal alweer de tweede prijs van dit seizoen, mee nemen naar Tilburg.
Heerenveen likt ondertussen de wonden en zal zich moeten richten op het landskampioenschap om na zeven jaar weer eens een prijs in de wacht te slepen.