donderdag, 11. september 2008 - 13:53

Zomer 2008 was zeer wisselvallig

De Bilt

Op 22 september staat de herfst ook op de astronomische kalender en is de zomer echt voorbij. Het weer van zomer van 2008 was zeker voor wie zijn vakantie hier doorbracht, teleurstellend. Wisselvalligheid was troef, ook in de eerste twee weken van september.

Daarbij regende het in de zomermaanden vaak en soms ook hevig. Op 6 dagen viel op ten minste één weerstation van het KNMI zeker 50 mm, soms meer dan 80 mm binnen 24 uur. Alleen in juni viel het nog mee met de regen. In het noorden heerste zelfs droogte. Juli en augustus waren echter te nat. Bijna dagelijks viel er op zijn minst ergens in ons land regen.

Door het vele wisselvallige en natte weer waren er maar weinig mooie dagen. Het KNMI noemt een dag met veel zon, warmte en weinig of geen regen een mooi-weerdag. De afgelopen zomer telde maar 15 van dit soort dagen, waarvan 6 in juni, 5 in juli en 4 in augustus. De zomer had zijn kruit al in mei verschoten; die maand telde 15 mooi-weerdagen. Vorig jaar was dat ook zo: april 2007 telde 18 mooie dagen, mei telde er 9 en de drie zomermaanden samen maar 17. De enige meevaller was de temperatuur: in De Bilt was de zomer met gemiddeld 17,3 graden tegen 16,6 normaal bijna een graad te warm.
Provincie:
Tag(s):