donderdag, 28. augustus 2008 - 10:32

Zomers weekeinde sluit natte augustus af

De Bilt

Na een sombere week belooft het weekeinde zon en zomerse warmte op te leveren met temperaturen tussen 25 en lokaal 30 graden. De opleving duurt naar kort: na het weekeinde, wanneer de meteorologische herfst op de kalender staat, wordt het opnieuw wisselvalliger en minder warm.

Augustus is uitgegroeid tot een natte maand vooral aan de kust. Nes op Ameland heeft 267 mm opgevangen tegen 71 mm normaal. Uit recent onderzoek door het KNMI blijkt dat het warmere klimaat vooral aan de kust in de late zomer en het najaar meer neerslag oplevert. In het binnenland viel minder regen, in het oosten op sommige plaatsen ongeveer 50 mm, wat zelfs iets minder is dan normaal. Volgens de voorlopige cijfers gaat de hele zomer van 2008 als nat de boeken in.

De temperatuur blijft echter steeds behoorlijk op niveau zodat we weer een warme zomer bij kunnen schrijven. Juni was in De Bilt 1,3 graden warmer dan het langjarig gemiddelde, terwijl juli 0,7 graad warmer was. Augustus is inmiddels op de normale temperatuur uitgekomen, maar mogelijk boeken we de laatste dagen nog wat winst waardoor ook deze maand als iets te warm de boeken in gaat.
Provincie:
Tag(s):