woensdag, 27. februari 2008 - 18:49

Zoneiland Almere

Almere

Voor het eerst in Nederland worden woningen in een woonwijk collectief verwarmd met ter plekke opgewekte zonne-energie. Nuon en de gemeente Almere tekenen op vrijdag 29 februari het contract voor de bouw van het Zoneiland Almere. Het Zoneiland in de Noorderplassen-West wordt met ca. 7.000 m2 collectorenoppervlak de op drie na grootste in de wereld en uniek in Nederland.

Na de contractondertekening onthullen bestuursvoorzitter Van Halderen van Nuon en de wethouders Duivesteijn en Visser een bouwbord voor het Zoneiland Almere op de bouwlocatie. Het eiland wordt een nieuw icoon in het Almeerse landschap en heeft een oppervlakte van 15.000 m2. Dat zijn bij elkaar ruim drie voetbalvelden.

Energierijke wijk
In de nieuwbouwwijk Noorderplassen-West gloort een zonnige toekomst voor duurzame energie en het klimaat. Bewoners benutten de energie van de zon voor eigen gebruik. In de zonnecollectoren op het Zoneiland wordt water verwarmd door zonnestralen.

Dat water wordt rechtstreeks in het stadswarmtenet gepompt dat de 2.700 woningen voorziet van verwarming en warm tapwater en gaat 10% van de jaarlijkse warmtebehoefte van de wijk leveren. Dit staat gelijk aan de energie voor een miljoen douchebeurten per jaar. De overige 90% wordt door Nuon geleverd met eveneens milieuvriendelijke restwarmte uit de nabijgelegen elektriciteitscentrale in Almere Stad.

De zonnecollectoren zorgen samen met de stadswarmte voor een vermindering van 50% aan CO2-uitstoot. Ter vergelijking: in een stadswarmtewoning is de CO2-reductie per jaar vergelijkbaar met 55 zonnepanelen of 12.000 kilometer niet autorijden.

Van groen naar goud
In deze tijd van een sterk groeiend maatschappelijk bewustzijn inzake duurzaamheid, klimaat en energie zet Almere de toon met tal van duurzaamheidsinitiatieven en –projecten. Spraakmakend is de nadrukkelijke keuze voor duurzaamheid als leidend en richtinggevend principe voor de toekomstige verdubbeling van de stad.

Het Zoneiland Almere is daar nu al een aansprekend voorbeeld van. Deze grootschalige toepassing van duurzame energie is niet alleen uniek qua grootte, maar ook zeker qua vormgeving. De zonne-installatie ligt fraai in het landschap en de stedelijke structuur, en vormt zo de markante toegangspoort voor Noorderplassen-West.
Provincie:
Tag(s):