woensdag, 25. juni 2008 - 13:52

Zonneboten komen Slotermeer over zonder gevolgen

Met angst en beven keken de meeste teams naar de tweede etappe van de Frisian Solar Challenge. Het onberekenbare Slotermeer met de hoge golven kon dinsdag makkelijk genomen worden. De meeste teams bereikten zonder problemen de eindstreep, een tweetal teams is uit de strijd genomen omdat zij de vereiste basissnelheid niet haalde. Het Delta Lloyd Solar Team van de TU Delft won met grote overmacht in de Open Klasse. Grote verrassing was het Hanze Solar Team uit Groningen, zij wonnen in de A-klasse.

Inmiddels zijn ook de eerste straftijden zijn door de Technische Commissie uitgedeeld. De bewuste teams hebben reglementair gezien te zware accu’s, hebben nieuwe accu’s bijgeladen of hebben accu’s aangepast. Het gaat om de teams A4, A20, B01, B13, B15, C02 en C8. De straftijden lopen uiteen van dik 6 minuten tot ruim 44 minuten per dag. ‘Teams kiezen soms bewust ervoor accu’s bij te laden. Dit melden zij bij ons en dan moeten wij reglementair gezien straftijden uitdelen’, vertelt Joris Melkert van de Technische Commissie.

Na twee pechdagen lijkt de Phoenix van de Noordelijke Hogeschool er weer bovenop. Pech achtervolgt dit team. Twee jaar geleden ontplofte hun boot en na de proloog sloeg de boot, tot grote schrik van schipper Peter de Haan. ‘Het was een beangstigende ervaring. De dag erna durfde ik niet te varen, de schrik zat me nog wat in de benen. Inmiddels heb ik me erover heen gezet. We hebben vandaag goed gevaren maar we hebben een behoorlijke klap gehad met de boot. We hebben onze accus moeten herladen. Dat mag niet en dus kost ons dat reglementair 44 minuten straftijd per dag.’ Dit heeft wel gevolgen voor de uitslag. Het team kwam als derde over de eindstreep in de C-klasse maar zakt door de strafpunten erg veel plaatsen in de dagpositie.


Uitslag tweede etappe:

A-Klasse

1: Hanze Solar Team, Groningen (A2)
2: Creeyard, Polen (A3)
3: Copacabana, Brazilië (A9)

B-Klasse
1. Quick Solar 3 (B3)
2: Energa Solar Team 2, Polen (B2)
3: BOB Solar Team (B16)

C-Klasse
1: Delta Lloyd Solar Team (C5)
2: Gowrings Energy (C10)
3: Koning Willem 1 College, Quick Solar 3 (C1)

Algemeen Klassement:
A-klasse: 1. Hanze Solar Team-Groningen (A2)
B-klasse: 2: BOB Solar Team (B16)
C-klasse: 3: Delta Lloyd Solar Team (C5)
Provincie:
Tag(s):