maandag, 14. april 2008 - 16:26

Zonneladder aan Midden-Brabantweg

Tilburg

Afgelopen vrijdag is er een zogenaamde PV-zonneladder geplaatst aan de Midden-Brabantweg op de kruising met de Zevenheuvelenweg - Stokhasseltlaan. Eerder zijn er PV-ladders geplaatst aan de Gilzerbaan (nabij pompstation) en de Kempenbaan. Met deze ladders laat Tilburg aan bewoners en bezoekers van onze stad zien dat zij actief is in het
zelf opwekken van duurzame energie.

Acht PV-panelen op de ladder zetten zonlicht om in elektriciteit. Een PV-ladder produceert ongeveer 800 kWh per jaar. Deze elektriciteit wordt gebruikt om een deel van het verbruik van de verkeersregelinstallatie te dekken. De ladder is een eigen ontwikkeling van de gemeente Tilburg. In de komende jaren worden ook op de andere invalswegen naar Tilburg PV-zonneladders geplaatst. De verkeersregelinstallatie wordt overigens over enkele jren voorzien van zogenaamde energiezuinige LED-verlichting. Het energieverbruik neemt dan voor meer dan de helft af.

Tilburg voert al jaren een actief energie- en klimaatbeleid. Samen met vier andere steden (Apeldoorn, Heerhugowaard, Den Haag en Groningen) vormt Tilburg een kopgroep van steden die werken aan het realiseren van een CO2-neutrale stad. Om CO2-neutraal te worden is naast energiebesparing ook inzet van duurzame energie nodig.

Om die reden maakt de gemeente vormen van duurzame energie zo veel mogelijk zichtbaar in de stad. Zonne-energie is een van de belangrijke duurzame energievormen die moeten bijdragen aan een CO2-neutrale stad. In Tilburg zijn al enkele honderden zonnepanelen geplaatst op woningen, scholen, parkeermeters, bushaltes, lantaarnpalen.
Provincie:
Tag(s):