donderdag, 31. juli 2008 - 22:56

Zonsverduistering het beste te zien in Zeeland

De Bilt

De gedeeltelijke zonsverduistering is vandaag, vrijdag 1 augustus, tegen de eerdere weersverwachtingen in bijna in heel Nederland waarneembaar. Vrijdagochtend om 10.37 uur, het begin van de gedeeltelijke zonsverduistering, was het bijna in heel Nederland dunbewolkt waardoor men het 'lichtspektakel' met eclipsbril goed kon volgen.

Begin om 10.37 uur
Om 10.37 uur begon de zonsverduistering waarbij de maan een klein deukje aan de bovenkant van de zon liet zien. Om 11.25 was de verduistering maximaal ging zo'n 25% van de zonnediameter schuil achter de maan. Om 12.16 uur was de zonsverduistering voorbij.

Eclipsbril
Zoals altijd waarschuwde het KNMI om niet met het blote oog naar de zonverduistering te kijken maar een speciaal eclipsbrilletje te gebruiken.

Bij een zonsverduistering of eclips van de zon komt de maan precies tussen de zon en de aarde in te staan. Meestal bedekt de maan de zon niet helemaal en dan is het een gedeeltelijke verduistering. De zon blijft dan nog voldoende helder. We zien geen afname van het licht.

Als de maan de zon wel helemaal afdekt, spreken we van een totale zonsverduistering en dan is er een mooie krans (een corona) rond de zon te zien.
Provincie:
Tag(s):