vrijdag, 18. april 2008 - 10:37

Zoon nieuwe commandant omgekomen door bermbom

Den Haag

In Afghanistan zijn vanmorgen vroeg om 05.00 uur Nederlandse tijd, twee Nederlandse militairen omgekomen. Het voertuig waarin zij zaten reed op een geïmproviseerd explosief. Het gaat om de 22-jarige soldaat der eerste klasse Schouwink en de 23-jarige eerste luitenant Van Uhm. De laatste is de zoon van de gisteren aangetreden commandant der strijdkrachten, generaal Peter van Uhm. Dit heeft Defensie bekendgemaakt.

Bij de aanslag raakten ook twee militairen zwaargewond. Het betreft een 20-jarige soldaat der eerste klasse Norden en een 25-jarige korporaal der eerste klasse Hack. De toestand van de soldaat is kritiek. Hij wordt op dit moment behandeld in het hospitaal van Tarin Kowt. De situatie van de korporaal is stabiel. Alle militairen zijn afkomstig van het 45 Pantserinfanteriebataljon uit Ermelo.

Plaatsvervangend commandant der strijdkrachten luitenant-generaal Freek Meulman maakte het nieuws vrijdagochtend om 11.00 uur tijdens een persconferentie in Den Haag bekend.

De aanslag vond plaats op ongeveer twaalf kilometer ten noordwesten van Kamp Holland. De eenheid waartoe de slachtoffers behoorden, maakte deel uit van een grotere gecoördineerde operatie die gisteravond is beëindigd.

Deze had tot doel om de situatie rond dit gebied beter in kaart te brengen. De eenheden waren onderweg terug naar Kamp Holland. Op het moment van de aanslag zaten alle slachtoffers in hetzelfde voertuig.

'Er is op dit moment geen enkele aanleiding om aan te nemen dat de aanslag specifiek gericht was tegen de eerste luitenant Van Uhm', meldt Defensie.
Provincie:
Tag(s):