zondag, 7. december 2008 - 18:12

Zwak Ajax neemt revanche op Volendam

(Elfvoetbal) Met veel moeite is Ajax erin geslaagd revanche te nemen op Volendam voor de recente uitschakeling in de KNVB-beker. In het vissersdorp won Ajax nipt met 2-1. De recordkampioen speelde zwak en mocht van geluk spreken dat de thuisclub enkele aardige mogelijkheden om zeep hielp.

Het teleurstellende optreden van de Amsterdammers wekte verbazing, want na de pijnlijke bekernederlaag mocht verwacht worden dat Ajax orde op zaken zou stellen. Maar ook nu bakte de ploeg van Marco van Basten er weinig van. Geconfronteerd met de meest gespasseerde verdedeging van Nederland slaagde de duurste voorhoede van het land er amper in kansen te creëeren. Sterker nog, het was Volendam dat in grote delen van de wedstrijd het meeste gevaar wist te stichten. In de veertigste minuut kwam de thuisclub zelfs, niet onverdiend, op voorsprong.

Luis Suarez had net een mogelijkheid om zeep had geholpen, waarna Aaron Meijers er met de bal vandoor ging en bij de achterlijn een strakke pass richting de goal van Ajax produceerde. Daar stond Gerson Sheotahul volledig ongedekt klaar om de bal van dichtbij in het doel te schieten. Een fractie later leek Volendam zelfs de 2-0 te gaan scoren, maar de omhaal van Tim Bakens belandde op de lat.

In de daaropvolgende tegenaanval creëerde Ajax een kopie van het Volendamse doelpunt. Miralem Sulejmani passeerde op de linkervleugel zijn man, trok scherp voor, waarna Suarez de bal simpel binnen tikte. Eigenlijk was Suarez de enige man die zijn niveau haalde, want de rest van Ajax liet niet zien waarom het team titelpretenties heeft. Symbolisch daarvoor was het spel van Dario Cvitanich. De vervanger van Klaas-Jan Huntelaar raakte geen bal goed en werd kort na rust door Van Basten gewisseld. Een andere opvallende wissel vond zes minuten later plaats, toen Daley Blind zijn debuut maakte. De 18-jarige zoon van de voormalig Ajax-aanvoerder verving de geblesseerde Eyong Enoh, maar ook hij slaagde er niet in zijn team beter te laten spelen.

Toch was het Ajax dat er met de winst vandoor ging. Een corner van Urby Emanuelson werd door Suarez richting de verre hoek gekopt, waarna Jan Vertonghen met een laatste zetje de winnende treffer op zijn naam schreef: 2-1. Een uitslag die voldoende was voor revanche, maar niet bepaald zoet smaakt.
Categorie:
Tag(s):