vrijdag, 19. september 2008 - 23:11

Zwak Utrecht kopt zich naar eerste winst

(Elfvoetbal) FC Utrecht heeft vrijdagavond met veel pijn en moeite een beter Willem II met 1-0 verslagen. Sander Keller werd met zijn treffer in de 33ste minuut de matchwinnaar, nadat hij een hoekschop van Simon Cziommer in het doel kopte.

Utrecht begon nerveus aan het thuisduel met Willem II. De ploeg van trainer Willem van Hanegem kon de bal niet lang in de ploeg houden. De nieuwe aankopen leken bovendien nog niet op elkaar ingespeeld. Al na twee minuten spelen kreeg Frank Demouge een reuzenkans. Een ingooi van Tim Cornelisse werd door Said Boutahar achter de Utrecht-defensie gekopt. Francis Dickoh schatte de bal verkeerd in, waarna Demouge doelman Michel Vorm uitspeelde en vervolgens voor een leeg doel in het zijnet schoot.

Na tien minuten voetballen kreeg ook Utrecht haar eerste kans. Een prima voorzet van Cornelisse werd door Loic Loval van dichtbij naast het doel gekopt. Vijf minuten later wist de aanvoerder opnieuw een prima voorzet in te brengen. Het was andermaal Loval die het vizier niet op scherp had staan. De Tricolores raakten niet in paniek van de speldenprikjes die de tegenstander uitdeelde. De Tilburgers bleven het spel maken en kwamen na dik twintig minuten bijna op voorsprong. Een voorzet van Boutahar werd door Sander Keller tegen de eigen paal gekopt. Ook dit schudde de thuisploeg niet wakker. Een hoekschop van diezelfde Boutahar werd door de vrijstaande Demouge over het doel gekopt. Het was andermaal de zwak spelende Dickoh die zijn directe tegenstander liet lopen.

Vlak voor rust wist de thuisploeg eindelijk met een fatsoenlijke aanval het vijandelijke doel te bereiken. Een voorzet van Cornelisse werd door doelman Maikel Aerts weggestompt, waarna linksback Mihai Nesu de bal op doel vuurde, maar de Roemeen zag zijn poging tot hoekschop worden verwerkt. De toegekende corner werd door Simon Cziommer voor het doel getrokken. Sander Keller kon vervolgens vogelvrij raak koppen, waardoor Utrecht onverdiend op 1-0 kwam. De treffer gaf de rood-witte formatie het nodige vertrouwen. Tot de pauze was Utrecht de bovenliggende partij. De Deen Morten Skoubo schoot vlak voor het einde van de eerste helft met de buitenkant van de voet op doel. Aerts voorkwam met een prachtige redding de 2-0.

Na de hervatting kreeg het publiek de mooiste actie van de wedstrijd te zien. Straatvoetballer Boutahar omspeelde op prachtige wijze twee tegenstanders, waarna hij de bal laag voor gaf. De balvirtuoos zag zijn wonderschone actie geen vervolg krijgen, omdat Dickoh in de weg lag.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd het duel steeds grimmiger. Scheidsrechter Pol van Boekel hield de kaarten te lang op zak, waardoor veel spelers de grens opzochten. Het was echter Demouge die, na 61 minuten spelen, voor protesteren de eerste gele prent van de wedstrijd kreeg.

Willem II bleef het betere spel op de mat leggen, maar kon in tegenstelling tot de eerste helft weinig gevaar stichten. Utrecht wist met veel strijd de aanvallen van de Tilburgers af te slaan.

Het duel bleef tot het laatste moment spannend. Utrecht kon niet profiteren van de ruimte die de Tricolores achterin weggaven. Toch kreeg het vijf minuten voor het einde de kans om het duel op slot te gooien. Een ingestudeerde vrije trap van Leroy George werd door Michael Silberbauer oog in oog met doelman Aerts amateuristisch hoog over het doel geschoten.

De ploeg van Andries Jonker ging achterin één op één spelen om op gelijke hoogte te komen, maar grote kansen kreeg het echter niet. Zo wisten de zwakke, maar strijdbare Utrechters de eerste punten van het seizoen te behalen. Jonker staat met zijn Willem II nog altijd keurig op zes punten, maar zal zich achter de oren krabben, want als de Brabanders een punt hadden gepakt was Willem II voor minimaal één dag koploper.