zaterdag, 21. juni 2008 - 10:43

Zwart in Zwolle

Zwolle

Zwart is het nieuwe zomerkunstenfestival dat Zwolle op de kaart zet als stad van bijzondere kunstontmoetingen. De eerste editie van Zwart heeft als thema Passie en Overgave en vindt plaats van donderdag 26 tot en met zondag 29 juni 2008.

De Zwolse binnenstad transformeert gedurende vier dagen in een kunstarena waar bewoners, bezoekers en kunstenaars elkaar ontmoeten en inspireren.

De kern van het festival bestaat uit 24 kunstproducties die verbonden zijn met de plek en de mensen die daar wonen. De kunstproducties zijn grensoverschrijdend en lopen uiteen van theater en dans tot muziek en beeldende kunst.

Verbinding
Bij het tot stand komen van de kunstproducties is het meester-gezel-leerling-model gehanteerd. De meester is een gerenommeerde kunstenaar die zijn of haar passie overbrengt op jonge professionals. Elke meester begeleidt vier kunstproducties en zorgt voor de verbinding tussen de kunstproducties in een route.

De 24 kunstproducties zijn ondergebracht in zes routes die bezoekers kunnen volgen. Door de inbreng van de meester heeft elke route zijn eigen karakter.

Peter Greenaway
Deelnemende kunstenaars geven hun eigen invulling aan het thema Passie en Overgave. Zo vertaalt de cineast Peter Greenaway, aangetrokken als gastconservator, het thema naar ‘seks en dood’. Van een historisch huis in de binnenstad zoekt hij uit welke concepties, geboortes en sterfgevallen er hebben plaatsgevonden. Dit is de basis voor zijn environment.

Greenaway benadrukt daarbij de rijke geschiedenis van Zwolle met haar oude binnenstad. Hij is gefascineerd door de Zwolse gemeenschap die, naar zijn mening, nog steeds een diepe religiositeit kent.

Meer informatie
Zie voor meer informatie ook: www.zwart2008.nl
Provincie:
Tag(s):