zaterdag, 7. juni 2008 - 20:23

Zwitserland verrast, maar Tsjechië wint

(Elfvoetbal) Tsjechië heeft de eerste overwinning van EURO2008 geboekt. De Tsjechen versloegen in de openingswedstrijd Zwitserland met 0-1. In een boeiend duel waren de Zwitsers de bovenliggende partij, maar was het het elftal van Karel Brückner dat de punten pakte.

Zwitserland begon sterk aan de wedstrijd. Al na drie minuten kreeg het gastland de eerste mogelijkheid na een goede onderschepping. Alexander Frei zocht het strafschopgebied en haalde uit, maar zijn inzet ging net voorlangs.

De tegenstander stelde daar weinig tegenover. Met veel foute passes en keuzes was het balverlies hoog bij de Tsjechen. Alleen David Jarolím was dichtbij een treffer in de beginfase, nadat zijn voorzet van richting veranderde en bijna het doel inwaaide. Diego Benaglio redde uitstekend op de inzet van de middenvelder.

Na de mogelijkheid voor de Tsjechen gingen de Zwitsers weer hartstochtelijk op jacht naar de voorsprong. Met veel passie en strijd liet het gastland zien dat het wel degelijk goed kan voetballen. Gökhan Inler en Frei kregen de mogelijkheid om te scoren, maar vonden Petr Cech op hun pad.

Vlak voor rust verdraaide Frei zijn knie in een onschuldig lijkend duel met Grygera en de spits kon niet verder. Een grote aderlating voor de Zwitsers, die waarschijnlijk hun aanvoerder voor de rest van het toernooi moeten missen. Frei verliet huilend en ontroostbaar het veld met een flink verband om zijn knie.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde als in de eerste. Zwitserland zocht de aanval, terwijl Tsjechië ongeïnspireerd voetbalde. Ludovic Magnin kreeg een mogelijkheid na een verrassend schot, maar Cech stond wederom goed opgesteld. In de 66ste minuut kreeg Hakan Yakin een enorme kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de invaller op zijn kopbal niet de goede richting mee geven.

In de 70ste minuut zette Vaclav Sverkos Tsjechië met zijn eerste treffer voor de nationale ploeg op voorsprong. De invaller anticipeerde goed op een kopbal van Tomás Galásek na slecht wegwerken van de Zwitserse defensie, bleef koel voor Benaglio en schoof uitstekend de bal achter de doelman.

Na de achterstand zocht Zwitserland de gelijkmaker. Tien minuten na de achterstand was het gastland dichtbij. Een schot van Tranquillo Barnetta werd gered door Cech en in de rebound schoot voormalig PSV-er Johan Vonlanthen op de lat. De Zwitsers wilden een strafschop, na een vermeende handsbal van Tomas Ujfalusi, maar de uitstekend fluitende Roberto Rosetti wuifde het weg. Ik sprong tegen de bal aan en die raakte mijn hand", aldus Ujfalusi in een eerste reactie. Ik kon er niets aan doen.

De krachten van het team van bondscoach Jacob Kuhn vloeide in de slotfase weg, waardoor Tsjechië in de resterende minuten vrij eenvoudig overeind bleef en de overwinning naar zich toe trok. Brückner was blij met de overwinning, maar niet tevreden over het spel van zijn ploeg. "Dit was niet bepaald onze beste wedstrijd", aldus de oefenmeester.