maandag, 25. februari 2008 - 21:23

Zwolle vraagt heroverwegen Boerkini-verbod

Zwolle

De gemeente Zwolle heeft maandag in een brief aan het bestuur van het Zwolse Hanzebad er op aangedrongen om het Boerkini-verbod nogmaals te overwegen. In de brief schrijft de gemeente ‘Wij delen de opvatting van de staatssecretaris dat de boerkini de integratie van moslima’s dient. Door de boerkini kunnen moslima’s immers aan het recreatief zwemmen deelnemen, of zoals in dit geval, hun kinderen begeleiden bij het recreatief zwemmen’.

In Zwolle hebben wij het motto ‘Iedereen doet mee’. Wij verzoeken u dan ook uw regels te heroverwegen’, aldus de gemeente.

Reden voor de brief van de gemeente is dat het zwembad afgelopen week een vrouw uit het Hanzebad heeft verwijderd omdat zij een boerkini droeg. De reden die het zwembad voor het nemen van deze maatregel noemt is dat het dragen van deze zwemkleding door andere gasten van het zwembad als aanstootgevend kon worden aangemerkt wat zou kunnen leiden tot verlies van klanten.

De gemeente schrijft verder in de brief dat zij geen specifiek beleid heeft als het gaat om de boerkini. ‘Wij hebben wel beleidsdoelstellingen als het gaat om sportbeoefening en integratie. Het zwembad is openbaar toegankelijk. Wij willen met dit schrijven het beleid van de gemeente Zwolle verhelderen en duidelijk maken dat uw beslissing hier niet bij aansluit’ meldt de brief.

Het argument dat andere bezoekers de boerkini als aanstootgevend kunnen ervaren, noemt de gemeente ‘geen objectief te hanteren criterium’. Zoals staatssecretaris Bussemaker (VWS) heeft aangegeven in haar beantwoording van kamervragen is de boerkini niet onhygiënisch en ook niet onveilig. De boerkini is gemaakt van zwemstof en wordt derhalve aangemerkt als zwemkleding, aldus de gemeente.

Integratie
De gemeente wil organisaties en instellingen in Zwolle stimuleren om rekening te houden met de realiteit van een multiculturele samenleving. In de nieuwe Integratienota heeft het college dit beleid verder versterkt. Het weigeren van doelgroepen past hier volgens de gemeente niet bij.
Provincie:
Tag(s):