donderdag, 1. januari 2009 - 23:26

13 arrestaties rond de jaarwisseling

Bij politie Flevoland zijn rond de jaarwisseling, zoals elk jaar, honderden meldingen binnengekomen van (vreugde) vuurtjes, branden en vuurwerkoverlast, vechtpartijtjes en vernielingen. In totaal werden er 13 aanhoudingen verricht voor openlijke geweldpleging, belediging en vernieling.

In het begin van de avond kregen agenten in Almere een melding dat er in een woning aan de John Fernhoutstraat een vechtpartij had plaatsgevonden. Daarbij raakten twee Almeerders van 18 jaar gewond.

Eén van de daders zou in het bezit zijn van een vuurwapen. Gealarmeerde agenten hielden in de omgeving van de Simon van Collemstraat vier Almeerders van 16, 18 en 19 jaar aan. Zij voldeden aan het opgegeven signalement. Het vuurwapen werd niet aangetroffen. De recherche van District Zuid heeft de zaak in onderzoek.

Rond 06:00 uur kwam de politie in Almere in actie om uitgaanspubliek dat zich misdroeg tot de orde te roepen. Op de Grote Markt voerden agenten met de wapenstok en een politiehond een korte charge uit nadat een flinke menigte weigerde weg te gaan en er een agressieve sfeer ontstond. 

Op het moment dat de agenten op linie stonden, probeerde toch een aantal feestgangers door de afzetting te breken. Hierbij greep de politie in en werd de politiehond ingezet. Nadat de menigte zich had verwijderd, werd het rustig.

Een 24-jarige Zaandammer werd gearresteerd toen hij door de politieafzetting brak en door een politiehond werd gebeten. Een 26-jarige Utrechter meldde zich later op het politiebureau omdat ook hij was gebeten door een politiehond op het moment dat hij trachtte door de politielinie te gaan.

Nadat hij in het ziekenhuis was behandeld, is hij aangehouden en ingesloten. Tegen de twee mannen wordt proces-verbaal opgemaakt omdat niet voldeden aan bevel of vordering.

In Emmeloord greep de politie rond 06.00 uur in toen bij een feest in het Koetshuis de sfeer omsloeg en er onder de feestgangers kleine opstootjes en vechtpartijtjes uitbraken.

Toen ook op straat de situatie uit de hand dreigde te lopen, werd het publiek dringend verzocht zich te verwijderen. De politie trad op met de korte wapenstok en een politiehond. Eén agressieve omstander werd gebeten toen hij weigerde weg te gaan en toch langs de agenten probeerde te komen. Nadat de politie de feestvierders had verwijderd keerde de rust weer. Er werd niemand aangehouden.

De politie in Emmeloord rukte ook uit na een melding dat er een man met een jachtgeweer in de lucht aan het schieten was in de omgeving van de Hindelopenstraat. Agenten hielden even later de 48-jarige schutter in zijn woning aan. Het bewuste jachtgeweer en de bijbehorende munitie werd in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

In Lelystad kreeg de politie tientallen meldingen binnen van brandstichtingen. Agenten troffen op meerdere locaties op straat kleine brandjes aan die door de brandweer werden geblust. In een enkel geval konden de politiemensen de brandjes zelf blussen met een brandblusser.

De korpsleiding stelt dat deze jaarwisseling rustiger is verlopen dan die van 2007/2008. Toen raakten twee agenten lichtgewond en werden 30 mensen gearresteerd. Het baart de leiding van het Flevolands korps wel zorgen dat mensen niet vrijwillig willen stoppen met feesten maar dat daarvoor politie aan te pas moeten komen.
Provincie:
Tag(s):