donderdag, 4. juni 2009 - 12:19

140 jongeren voor winkeldiefstal aangehouden

Groningen

Groningen De politie van Groningen heeft 140 jongeren opgepakt die verdacht worden van winkeldiefstal. De verdachten zijn afkomstig van 22 scholen in de provincie Groningen en beroofden in totaal zeker 230 winkels.

De zaak kwam aan het rollen toen de politie twee minderjarige winkeldieven oppakte. Dankzij hun informatie kon de politie uiteindelijk 61 verdachten horen en 150 winkeldiefstallen oplossen.
Een tweede losstaand onderzoek leverde in de eerste maanden van 2009 nog eens 80 aanhoudingen van minderjarige winkeldieven op. Deze aanhoudingen waren het resultaat van extra aandacht voor winkeldiefstallen in de binnenstad. De verdachten zijn afkomstig van 22 scholen in de provincie Groningen.

Onderzoek

De twee minderjarige verdachten werden medio maart op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in een kledingzaak in het centrum van Groningen. Tijdens het verhoor verklaarden zij over eerdere gepleegde winkeldiefstallen. Ook werden namen van andere verdachten genoemd. De winkeldiefstallen werden gepleegd in de eerste maanden van dit jaar. De politie kwam er achter dat er sprake was van verschillende kleinere groepjes jongeren die diefstallen pleegden. Een enkeling uit deze deelgroepjes kenden mensen uit een andere groep.

Als motief gaven de jongeren op dat ze de diefstallen pleegden om er ‘bij te horen’. Het werkte statusverhogend als je openlijk sprak over de gepleegde diefstallen. De jonge dieven namen vaak meerdere artikelen de paskamer in. Ze verwijderden de labels en stopten de artikelen in hun tas. Een deel van de artikelen namen mee naar buiten en legden deze spullen deze netjes terug. Hiermee wilde men hun diefstal camoufleren.

veel meisjes

Ook uit het tweede onderzoek kwamen een aantal opvallende zaken naar voren. De aangehouden jongeren, zowel jongens als meisjes, kennen elkaar van school en plegen de diefstallen na en tijdens school. Het betreft leerlingen uit alle lagen van de scholen in de provincie Groningen, van brugklas tot examenklas. Vooral de grotere winkelbedrijven in de binnenstad werden het slachtoffer van deze diefstallen. Verder kon worden vastgesteld dat leerlingen op school dikwijls praten over winkeldiefstal en ook plannen maken voor het plegen van diefstal. De politie constateert dat gestolen spullen in schoolkluisjes worden bewaard. Soms worden deze goederen onderling uitgewisseld.
Provincie:
Tag(s):