maandag, 6. juli 2009 - 23:15

142 demonstranten aangehouden in Den Haag

Den Haag

Politie Haaglanden hield maandag 6 juli bij de Chinese Ambassade aan de Adriaan Goekooplaan in Den Haag 142 demonstranten aan. De demonstranten verzamelden zich omstreeks 13.00 uur bij de ambassade. De vooraf aangekondigde demonstratie was een oproep tot stopzetting van de bezetting van Oost-Turkistan door China.

Omstreeks 13.30 uur raakte de gemoederen bij de demonstranten dermate verhit dat zij de ambassade met stenen bekogelden. De agenten, die voor het hek stonden, konden de stenen nog maar net ontwijken. Ook probeerden een aantal demonstranten over het hek te klimmen. Politiepersoneel kon dat voorkomen.

De meldkamer van Politie Haaglanden stuurde direct extra politie-eenheden naar de ambassade om de situatie onder controle te brengen. De politie hield vervolgens alle aanwezige demonstranten aan op verdenking van het plegen van openlijk geweld. In het tumult raakte één demonstrant gewond.

Agenten, waaronder ook hondengeleiders, ruiters en het Parate Peloton, omcirkelden de demonstranten in afwachting van transport. De demonstranten lieten zich zonder verzet naar de busjes begeleiden. Met de arrestantenbusjes en gehuurde bussen van de HTM werden de verdachten vervoerd naar het hoofdbureau van Politie Haaglanden waar zij werden ingesloten voor nader verhoor.

De Scheveningseweg en de directe omgeving van de ambassade zijn enige tijd afgesloten geweest in verband met de veiligheid en het vervoer van de aangehouden demonstranten.
Provincie:
Tag(s):