dinsdag, 21. juli 2009 - 21:49

15 Tot 20 historische vliegtuigen bezoeken Texel International Airport

Lelystad

De Nederlandse gemotoriseerde luchtvaart bestaat dit jaar honderd jaar. Ter ere van dit jubileum organiseert het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome te Lelystad tot en met 23 augustus de BankGiro Loterij Airtour. Zo’n 20 historische vliegtuigen brengen ieder weekend een bezoek aan een andere Nederlandse luchthaven. Komend weekend doet de Airtour Texel International Airport aan.

Hoogtepunten van de collectie historische vliegtuigen die op Texel op visite komen zijn de beroemde DC-2 ‘Uiver’ en de DC-3 Dakota. De Uiver werd bekend door deelname aan de Londen-Melbourne Race in 1934. De Dakota uit de jaren veertig is het meest gebouwde verkeersvliegtuig uit de geschiedenis. Ook twee Fokker S.11 lesvliegtuigen van omstreeks 1950, een Stearman-tweedekker uit de Tweede Wereldoorlog, de bekende vooroorlogse Piper Cub en de Catalina vliegboot uit de Tweede Wereldoorlog zijn op 25 en 26 juli op de luchthaven Texel van de partij.

De Airtour is een bijzondere attractie voor het publiek. Een foto van jezelf naast een vliegtuig als de Catalina vliegboot op zich is al indrukwekkend, maar de beleving bij de Airtour gaat nog verder! Het is mogelijk om zowel de beroemde Uiver als enkele andere vliegtuigen van binnen te bekijken. Ruimtes die normaal voor het publiek gesloten blijven, zoals de cockpit, zijn nu te bezichtigen. In enkele historische vliegtuigen kan zelfs door bezoekers worden gevlogen. Er kunnen rondvluchten worden gemaakt in een Fokker S.11 in luchtmachtkleuren, in de Dakota en de Catalina uit de jaren veertig en introductielesvluchten in een Cessna 172, het meest gebouwde vliegtuig uit de geschiedenis. Tijdens het evenement zijn er diverse kramen met informatie en luchtvaartartikelen aanwezig en is er voor de kinderen een springkussen. De entree tot de Airtour bedraagt € 5,- voor kinderen en € 10,- voor volwassenen. Dit geld wordt o.a. gebruikt om de historische vliegtuigen vliegend te houden. Entreebewijzen kunnen zowel ter plaatse als via internet — www.aviodrome.nl — worden gekocht.

Het is ook mogelijk om op 25 juli mee te vliegen in een van de historische vliegtuigen van de Aviodrome op de luchthaven Lelystad naar Texel of op 26 juli weer terug. Boekingen voor deze vluchten of voor rondvluchten vanaf Texel kunnen worden gedaan via www.aviodrome.nl.

Wie de vliegtuigen wil zien vertrekken en/of arriveren, is elke zaterdag en zondag tot en met 23 augustus natuurlijk ook van harte welkom bij de Aviodrome. De Aviodrome zal tijdens de weekenden waarin de Airtour plaatsvindt langer openblijven, om de arriverende vloot te kunnen ontvangen. De vertrekkende vliegtuigen op zaterdagmorgen, en de terugkomende vliegtuigen op zondagmiddag, zijn goed te zien voor de bezoekers van de Aviodrome.
Provincie:
Tag(s):