donderdag, 16. april 2009 - 21:50

22 April Petitie Tweede Kamer: Meppel intercitystation

Meppel

Dinsdag 22 april staan de nieuwe treintijden op de agenda van de Commissie Verkeer & Waterstaat van de Tweede Kamer. De vergadering volgt op vragen van de kamerleden aan de Minister van Verkeer en Waterstaat. Een delegatie uit Meppel zal om 17.15 uur een petitie aanbieden aan de Voorzitter van de Commissie. De delegatie bestaat uit reizigers en leden van de Gemeenteraad. Ook Annemarie Platteschor en Max Doorenspleet, de jongste vertegenwoordigers van de reizigers, zijn van de partij. Net als reizigers en leden van de gemeenteraden van Hoogeveen en Midden Drenthe (station Beilen).

De actie van leden van de Gemeenteraad voor Meppel als intercitystation heeft in iets meer dan een week bijna 2.000 handtekeningen van reizigers opgeleverd. Begin maart werd in het Stadhuis een informatiebijeenkomst gehouden. Reizigers en andere belanghebbenden gaven hun mening. De meningen zijn gebundeld in de brief van het gemeentebestuur aan NS. Deze brief is ook gestuurd aan provincies en gemeenten in de regio en aan de fracties in de Tweede Kamer. De brief, en brieven van andere gemeenten maken deel uit van de beraadslaging van de Commissie Verkeer & Waterstaat.

Medio maart zijn de handtekeningen met de brief van het gemeentebestuur overhandigd aan vertegenwoordigers van NS. In april dient NS een voorstel voor de dienstregeling 2010 in bij de Minister van Verkeer & Waterstaat.

De actie van de Raad sloot aan op de motie die de Raad 5 februari unaniem heeft aangenomen en waarin Burgemeester & Wethouders werd gevraagd in gesprek te gaan met de NS over het (blijven) stoppen van intercitytreinen in Meppel. De Gemeenteraad reageerde hiermee op een plan van NS om vanaf december 2009 de intercity Schiphol-Groningen v.v. niet meer te laten stoppen in Meppel.

In de petitie staan nog eens de argumenten voor Meppel als intercitystation:

- Reizen per trein is beter voor het leefmilieu en dus de toekomst van inwoners, scholieren, werkenden en toeristen.

- Meppel is verreweg het grootste stopstation van het noorden.

- Reizigers uit de regio kunnen via autosnelwegen in Meppel de treinen met groot gemak bereiken.

- Door werkzaamheden aan de A28 en in het station van Zwolle is Meppel een logisch en veilig overstapstation.

- Stoptreinen tussen Meppel en Groningen zijn niet geschikt voor deze lange afstand, werken in de trein door forensen of huiswerk maken door studenten en scholieren is niet mogelijk.

- Steenwijk en Meppel delen veel voorzieningen, een uurdienst beperkt het gebruik.

- Heerenveen en Leeuwarden zijn maar één keer per uur bereikbaar, dat is ongunstig voor veel studenten.
Provincie:
Tag(s):