dinsdag, 24. februari 2009 - 14:26

22.000 Meisjes verwacht voor vaccinatie tegen baarmoeder-halskanker

Rotterdam

In maart 2009 start de GGD Rotterdam-Rijnmond met de HPV-inhaalcampagne ‘Prik en bescherm’. Alle meisjes die geboren zijn in de jaren 1993, 1994, 1995 en 1996 zullen in maart, april en september worden ingeënt.

De vaccinaties worden uitgevoerd op verschillende plaatsen in de regio Rotterdam-Rijnmond. In totaal worden in deze regio 22.000 meisjes voor de HPV-vaccinatie verwacht. Daarnaast worden de vaccinatiedagen gebruikt voor het inenten van alle 9-jarigen uit Rotterdam-Zuid en omliggende gemeenten tegen BMR en DTP.

Inenting in Rijksvaccinatieprogramma

In november 2008 besloot het ministerie van VWS de inenting tegen baarmoederhalskanker vanaf 2009 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes de inenting op de leeftijd van twaalf jaar.

inhaalvaccinatie

Daarnaast is er een inhaalvaccinatieprogramma voor meisjes die ouder zijn dan 12 jaar en de vaccinatie niet meer via het standaardvaccinatieprogramma zullen krijgen. In maart 2009 gaat daarom een inhaalcampagne van start voor meisjes die geboren zijn in de periode 1993 tot en met 1996. Een volledige inenting bestaat uit 3 prikken in maart, april en september 2009.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Vaccinatiedagen ook voor inenting 9-jarigen

Op de vaccinatiedagen worden niet alleen HPV-vaccinaties toegediend. Alle kinderen die geboren zijn in het jaar 2000, en afkomstig zijn uit Rotterdam-Zuid en omliggende gemeenten, worden dan tevens ingeënt tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en BMR (Bof, Mazelen en Rodehond). Ouders hebben hiervoor inmiddels een oproepkaart ontvangen. Deze vaccinaties zijn de laatste van een serie die is gestart op babyleeftijd, Een complete serie vaccinaties, toegediend van 0 tot 9 jaar, geeft voldoende weerstand tegen de zes bovengenoemde ziekten. Vanwege het consequent vaccineren van jonge kinderen komen deze ziekten in Nederland praktisch niet meer voor.

Personele inzet

In totaal zijn 992 medewerkers betrokken bij deze vaccinatiedagen. Het gaat dan om personele inzet vanuit de GGD, maar ook vanuit diverse ouder- en kindzorginstellingen (als Careyn, Opmaat de stromen, Vierstroom en De Zellingen en OEK Rotterdam) wordt ondersteuning geboden.
Provincie:
Tag(s):