maandag, 27. april 2009 - 18:18

25% verzekerden wil premieverhoging bij ongezonde leefstijl

Amsterdam

Wie niet bewust met zijn gezondheid omgaat, moet daarvoor een prijs betalen, is de mening van bijna 4 op de 10 Nederlanders. Zij vinden het redelijk dat de ziektekostenpremie omhooggaat voor mensen met een ongezonde leefstijl. Dat blijkt uit de HealthTracker© van Porter Novelli en De Vos & Jansen Healthcare onder ruim 600 Nederlanders.

Voor verbetering van de gezondheid is de huisarts de ideale partner, vindt een grote meerderheid. De huisarts is ook degene die met 80% het meeste vertrouwen krijgt als verstrekker van gezondheidsinformatie. Zorgverzekeraars worden daarentegen door slechts 1 op de 10 Nederlanders vertrouwd.

Jongeren (tot en met 29 jaar) zijn minder overtuigd van een premieverhoging voor ongezond levenden dan ouderen. Ook staan vrouwen minder achter een premieverhoging dan mannen.

Nederlanders hebben ook het meeste vertrouwen in de huisarts als verstrekker van informatie over gezondheid en ziektepreventie (80%). Op de tweede plaats komt de specialist (56%), gevolgd door de apotheek (38%).

Als plek waar informatie over gezondheid en ziektepreventie beschikbaar zou moeten zijn, wordt de wachtkamer van de huisarts het meest genoemd (57%), gevolgd door de apotheek (49%) en de wachtkamer in een ziekenhuis (41%). Opvallend is dat jongeren vaker dan 30-plussers de drogisterij, sportschool en werk aangeven als plek waar informatie beschikbaar moet zijn. Jongeren zijn ook degenen die het vaakst met vragen over hun gezondheid blijven rondlopen.
Categorie:
Tag(s):