dinsdag, 7. juli 2009 - 16:37

26 aanrijdingen in scène gezet door oplichters

Enschede

De politie heeft acht mensen uit Enschede opgepakt die verdacht worden van het in scène zetten van aanrijdingen en daarvoor rond de 85.000 euro aan verzekeringsgelden te hebben geïnd.

Half augustus 2008 werd namens een verzekeringsmaatschappij aangifte gedaan van verzekeringsbedrog. Het vermoeden bestond dat er ten onrechte geld was uitgekeerd voor mogelijk 11 in scène gezette aanrijdingen.

Een onderzoek werd ingesteld en tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat meerdere inwoners van Enschede, in de periode juli 2001 en september 2007, betrokken waren geweest bij in totaal 26 van dergelijke in scène gezette aanrijdingen. Hiervoor was voor in totaal ongeveer 85.000 euro aan verzekeringsgeld ten onrechte uitbetaald door meerdere verzekerings-maatschappijen.

Door of namens deze maatschappijen is aangifte gedaan en op 23 en 24 juni jl. werden de eerste zes verdachten aangehouden. Deze zes Enschedeers, vrouwen van 38 en 47 jaar en mannen van 21, 24, 44 en 51 jaar, zijn op 26 juni bij de Rechter Commissaris in Almelo voorgeleid en zitten nog vast.

Op 29 juni is een 33-jarige Enschedeer aangehouden die ondertussen ook bij de RC is voorgeleid en net als de andere zes in bewaring is gesteld.Als laatste werd op maandag 6 juli een achtste verdachte in deze zaak aangehouden, een 31-jarige Enschedese man. Hij is in verzekering gesteld en zal nog worden voorgeleid.

Ondertussen is bij de politie duidelijk geworden dat de acht aangehouden verdachten in wisselende samenstelling de 26 aanrijdingen in scène hebben gezet. Zij hanteerden daarbij steeds een verschillende werkwijze om de verzekeringsgelden te kunnen innen.
De meeste aanrijdingen hebben in het geheel niet plaatsgevonden en daarbij werd er alleen een schadeformulier ingevuld. In enkele gevallen werd achteraf schade aan het voertuig gemaakt. In andere gevallen werd er daadwerkelijk opzettelijk een aanrijding veroorzaakt waarbij soms zelfs letsel werd gefingeerd. Hierbij werd dan naast de materiële schade ook nog letselschade geclaimd.
Provincie:
Tag(s):